Na hlavný obsah

Finnország lezárja Oroszországgal közös négy határátkelőhelyét

Finnország lezárja Oroszországgal közös négy határátkelőhelyét, hogy korlátozza a harmadik országokból érkező menedékkérők számát. Az intézkedés szombat éjszaka lép életbe, és február 18-ig tart - jelentette be csütörtökön Petteri Orpo finn miniszterelnök.

Finnország lezárja Oroszországgal közös négy határátkelőhelyét
Bevándorlókat transzportálnak a finn hatóságok az orosz határátkelőnél. Foto: SITA/AP

A két ország közt a NATO-csatlakozás óta fokozódik a feszültség, a finn biztonsági szolgálatok nemrég arra is figyelmeztettek, hogy az ukrajnai invázió óta az országban megnőtt az orosz online kémkedési kísérletek száma.

Sauli Niinistö finn elnök szerint a menedékkérők tudatos átirányítása a finn határra nem más, mint a Kreml bosszúja, Oroszország válasza a Finnország és az Egyesült Államok közti védelmi együttműködési megállapodásra, amely várhatóan a jövő évre készül el.

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője „teljesen megalapozatlannak” minősítette Niinistö kijelentéseit, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig kijelentette, hogy Moszkva sajnálja Finnország azon döntését, hogy elzárkózik a korábban jó kétoldalú kapcsolatoktól.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban