Na hlavný obsah

Aktívabb állami menedzsmentre van szükség a többnemzetiségű régiók iskolahálózatának esetében

Aktívabb állami menedzsmentre van szükség a többnemzetiségű régiók iskolahálózatának esetében, derült ki a Bél Mátyás Intézet új elemzéséből. Az elemzés terepkutatás eredménye, mely a Lévai járás déli részének 20 települését ölelte fel. Ez egy többnemzetiségű terület, ahol magyar, roma és szlovák gyerekek egyaránt élnek, és ahol nagy a kisiskolák aránya.

Aktívabb állami menedzsmentre van szükség a többnemzetiségű régiók iskolahálózatának esetében
A pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium egyik tanórája. Foto: TASR

A Bél Mátyás Intézet kutatói a diákok eloszlását, mozgását és iskolaválasztási motivációit vizsgálták a régióban. Az elemzés részét képezik konkrét ajánlások is a jelenlegi helyzet javítására. Ezeket ugyan az adott kistérségben tapasztaltak inspirálták, de országos érvényességűek.

Az intézet többek közt azt javasolja, hogy az iskolaügyi minisztérium hozza létre az iskolakörzetek hivatalos adatbázisát, és végezzen rendszeres elemzéseket azok összetételével és létszámával kapcsolatban; kerüljön az oktatási törvénybe definíciós megkülönböztetés a szlovák és a kisebbségi nyelvű iskolakörzetek között; akadályozza meg a roma tanulók szegregációját az iskolakörzetek révén; központilag támogassa az iskolabuszok fenntartható rendszerének létrehozását, hogy a településeknek ne külső, akár külföldi szereplőkhöz kelljen fordulniuk; vagy támogassa kiemelten és célzottan azokat az iskolákat, amelyek még a white flight jelenség megindulása előtt vannak, azaz a hátrányos helyzetű roma diákok aránya 10 és 30 % közötti.

Az elemzés a szlovák Oktatási Minisztérium nemzetiségi oktatásért és inklúzióért felelős főosztályával együttműködve készült, és a Bél Mátyás Intézet oldalán olvasható.

(BMI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban