Na hlavný obsah

Fekete szalaggal kerítették el a melegeket ábrázoló fotósorozatot a Néprajzi Múzeumban

Magyar és angol nyelvű tábla figyelmezteti a Néprajzi Múzeum látogatóit, hogy Claudia Andujar brazíliai fotóművész egyes képeit csak 18 év felettiek nézhetik meg.

Fekete szalaggal kerítették el a melegeket ábrázoló fotósorozatot a Néprajzi Múzeumban
A budapesti Néprajzi Múzeum épülete. Foto: MTI/Máthé Zoltán

A Népszava cikke szerint fekete szalaggal kerítették el a félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista azon képeit, melyek a brazil őserdőben élő janomami indiánok homoszexuálisainak mindennapjait mutatják be. Az elkerített részt külön teremőr figyeli a jelenlegi információk szerint pedig külön bejelentés nélkül választották le a kiállítás többi részéről.

Mindez azt követően történt, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját, L. Simon Lászlót hétfőn épp arra hivatkozva távolította el hivatalából Csák János kulturális és innovációs miniszter, hogy a World Press Photo kiállításon bemutatott, melegeket ábrázoló fotók megtekintését nem tiltotta meg 18 éven aluliak számára.

Csák az után döntött így, hogy korábban Dúró Dóra szélsőjobboldali parlamenti képviselő kért törvényességi felügyeleti eljárást a múzeumot fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, mivel szerinte azzal, hogy homeszexuálisokat ábrázoló képeket mutattak be, a múzeum vezetése megszegte a gyermekvédelminek nevezett indirekt törvénymódosítási csomagot. A fényképész 1967-ben készített képsorozatát már cenzúrázták egyszer, 56 évvel ezelelőtt.

(telex)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban