Na hlavný obsah

David Cameron volt brit miniszterelnök lesz az ország új külügyminisztere

David Cameron az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke lesz az ország új külügyminisztere.

Cameron, aki végig erősen ellenezte a Nagy-Britannia EU-s kilépéséhez vezető Brexit népszavazást James Cleverly helyét veszi át, utóbbi ugyanis Suella Braverman belügyminiszteri helyére kerül. A konzervatív Cameron 2010 és 2016 között volt a szigetország miniszterelnöke és közvetlenül azt követően mondott le, hogy a britek megszavazták az EU-ból való kilépést.

Rishi Sunak azután kérte meg Suella Braverman-t, hogy távozzon posztjáról, hogy nyilvánosan bírálta a rendőrség működését. Braverman múlt heti, a The Times-ban megjelent cikkében bírálta a november 11-i palesztinbarát felvonulás kezelését a rendőrség részéről. Szerinte a tüntetést be kellett volna tiltani.

Braverman utóda James Cleverly eddigi külügyminiszter, Nagy-Britannia új külügyministere pedig David Cameron volt miniszterelnök lesz. Hírek szerint mindezek csak az első lépések, Sunak ugyanis jelentősen át akarja alakítani kabinetjét.

Sunak ma délután leváltotta az egészségügyi minisztert Steve Barclay-t, ő mostantól a környezetvédelmi tárcát vezeti. Az egészségügyi miniszterium élére Victoria Atkinst nevezte ki, aki korábban a pénzügyminisztérium titkára volt. A brit kormányfő Laura Trott volt nyugdíjügyi minisztert, a pénzügyminisztérium főtitkárává léptette elő.

(ctk euronews, guardian)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban