Na hlavný obsah

Továbbra is egymást vádolja Palesztina és Izrael az Al-Ahli kórházat érő robbantással

Továbbra is egymást vádolják a háborúban álló felek a Gázai övezetben található Al-Ahli kórházban történt robbanással kapcsolatban, melynek során minimum 471 palesztin, köztük számos gyermek és csecsemő is életét veszítette, emellett legkevesebb 314-en megsérültek.

Továbbra is egymást vádolja Palesztina és Izrael az Al-Ahli kórházat érő robbantással
Foto: SITA/AP

A helyi idő szerint kedd este 19 órakor történt robbanás a hét épületből álló kórházkomplexum belső parkolóját érte, és míg a Hamász Izraelt teszi felelőssé, addig Izrael a szunnita szervezet által kilőtt, meghibásodott rakéta következményeként beszél a tragikus esetről.

Utóbbi verziót látszik megerősíteni az az Al Jazerra által közzétett videó is, melyen nagyjából a kórház felett lobban lángra egy gázai oldalról kilőtt rakéta, majd a mélybe zuhan, egyenesen az egészségügyi létesítmény irányába, ahol ebben az időben több ezer civil tartózkodhatott.

Szintén ebbe az irányba mutat Marc Garlasco, a Pentagon iraki háború alatt szolgáló vezetőjének nyilatkozata is, aki szerint a robbanás okozta kráter jóval nagyobb lenne, ha irányított rakétatámadás során keletkezett volna.

Ezzel egyidőben a folyamatos rakétatámadás alatt álló enklávé egészségügyi rendszere az összeomlás szélén áll, az általános orvosi eszközhiány következtében ugyanis több intézményben kénytelenek ecetet használni sebek fertőtlenítésére, de arra is vannak példák, hogy nem jutnak tiszta vízhez.

(guardian, al jazeera, bbc)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban