Na hlavný obsah

Lengyelország ideiglenes ellenőrzést vezet be a szlovák határon

Lengyelország kedd éjféltől ideiglenes határellenőrzést vezet be a Szlovákiával közös határán - jelentette be Mariusz Kamiňski lengyel belügyminiszter. Az új rendszert tíz napra vezették be, de nagy a valószínűsége annak, hogy meghosszabbítják.

Lengyelország ideiglenes ellenőrzést vezet be a szlovák határon
Foto: TASR

Nem sokkal korábban Csehország is bejelentette a szlovák határon való ellenőrzés visszaállítását, a két ország koordinálja egymással ezeket a lépéseket. A lengyel belügyminiszter rámutatott, hogy az illegális migráció és a Szlovákiában feltartóztatott bevándorlók száma csaknem 1000 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. Szerinte a migránsok nagy része Lengyelországon keresztül halad át Németország és más európai uniós országok felé. „Mindössze két hét alatt 551 illegális bevándorlót regisztráltunk és vettünk őrizetbe” – mondta Kamiňski.

A lengyel belügyminiszter hétfő délután cseh kollégájával, Vít Rakušannal tárgyalt a szlovák határon történő ellenőrzések bevezetéséről. „Intézkedéseinknek hatékonynak kell lenniük, így a Nyugat-Európába vezető balkáni útvonalat, amelynek egyik ága Lengyelországon keresztül vezet, elzárjuk” – mondta Kamiňski.

A szlovák határon várhatóan összesen 11 határátkelő marad nyitva, ebből nyolc közúti, három pedig vasúti átkelő. A Schengeni határellenőrzési kódex értelmében legfeljebb két hónapig lehet meghosszabbítani az intézkedést.

Később Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter az X közösségi hálón bejelentette, hogy a lengyel határőröket a hadsereg fogja segíteni a szlovák határon. „A katonáknak ugyanazok a jogosítványaik lesznek, mint a határőröknek“ – mondta Blaszczak, hozzátéve, hogy a katonák házkutatásokat is végezhetnek majd.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban