Na hlavný obsah

Megérkeztek Örményországba az első örmény nemzetiségű menekültek Hegyi-Karabahból

Megérkeztek Örményországba az első örmény nemzetiségű menekültek Hegyi-Karabahból, azt követően, hogy Azerbajdzsán támadást indított a szakadár terület visszaszerzésére.

Megérkeztek Örményországba az első örmény nemzetiségű menekültek Hegyi-Karabahból
Foto: SITA/AP

Néhány tucatnyian, többségében, nők, gyerekek és idősek érkeztek az örmény hatóságok által felállított fogadóközpontba. A fegyveres harcok által érintett településekről több ezer embert evakuáltak, majd az orosz békefenntartók táboraiba szállították őket, mielőtt Örményországba mentek.

A 12 ezernyi örmény által lakott területet múlt héten foglalta vissza Azerbajdzsán, és közölte, hogy a lakosságot „egyenlő állampolgárokként” kívánja „visszaintegrálni” Azerbajdzsánba, fegyveres erői pedig „demilitarizációt” hajtanak végre.

A karabahi örmények vezetői azt mondták, az orosz békefenntartók közvetítésével tárgyalnak Azerbajdzsánnal a fegyveres erők kivonásáról és a harcok miatt eltávozott civilek visszatérésének megszervezéséről. Korábban az örmény vezetés ENSZ-békefenntartók bevonását kérte a világszervezet New York-i közgyűlésén.

(euronews)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban