Na hlavný obsah

Azerbajdzsán örmény szeparatista állásokat foglalt el Hegyi-Karabahban

Azerbajdzsán közölte, hogy fegyveres erői Hegyi-Karabahban több mint 60 örmény szeparatista állás felett vették át az ellenőrzést. Baku tegnap ún. szárazföldi „terrorizmus ellenes” hadműveletet indított, melynek általuk meghatározott célja „az alkotmányos rend helyreállítása a régióban”.

Azerbajdzsán örmény szeparatista állásokat foglalt el Hegyi-Karabahban
Foto: SITA/AP/Emrah Gurel

Az örmény szeparatisták béketárgyalásra szólították fel az azeri vezetést, de Azerbajdzsán a béketárgyalásokat a kapitulációjukhoz és a szeparatista kormány feloszlásához köti. Az örmények becslései szerint eddig több mint 7000 embert evakuáltak a térségből. A helyi hatóságok eddig 25 halálesetről számoltak be, köztük két civil is életét vesztette az offenzíva következtében.

A két ország között évtizedek óta nagy a feszültség Hegyi-Karabah miatt, amely hivatalosan Azerbajdzsán része, de a 90-es évek kezdete óta örmények fennhatósága alatt van. 2020-ban hat hetes háború során Azerbajdzsán visszafoglalta Hegyi-Karabah néhány területét, majd Örményországgal fegyverszüneti megállapodást írt alá, Oroszország közvetítésével.

Franciaország és az Egyesült Államok felszólította Azerbajdzsánt, hogy azonnal vessen véget a katonai műveletnek.

(tasr, bbc)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban