Na hlavný obsah

A Legfelsőbb Bíróság eljárást indít Andrej Babiš ellen

A Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bírósága helybenhagyta a Pozsonyi Kerületi Bíróság korábbi ítéletét Andrej Babiš volt cseh miniszterelnök fellebbezése ügyében. Babišt azzal gyanúsították, hogy aktív munkatársa volt a kommunista titkosszolgálatnak, az Štb-nek.

A Legfelsőbb Bíróság eljárást indít Andrej Babiš ellen
Andrej Babiš Foto: TASR

A legfelsőbb bíróság még augusztus végén hozta meg a döntést, de Andrej Babiš csak most tájékoztatott róla. A korábbi cseh miniszterelnök azt is elmondta, hogy ügyvédei az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak Szlovákiával szemben a bírósági eljárás késedelme miatt. Kifogásolta továbbá, hogy a szlovák bíróságok 11 év után sem tudtak dönteni az ügyben.

Andrej Babiš Bureš fedőnéven ügynökként szerepelt az ŠtB ügyirataiban, de tagadja, hogy együttműködött volna az ŠtB-vel, és állítja, hogy jogtalanul sorolták őt be a titkosszolgálat ügynökei közé. Babiš ezügyben még 2012-ben indított pert a Nemzeti Emlékezet Intézete ellen. Az ügyben az elmúlt években már több bírósági eljárást is lefolytattak.

2018 februárjában a Pozsonyi Kerületi Bíróság elutasította az akkori cseh miniszterelnök által benyújtott keresetet, a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bírósága pedig ezt követően elutasította a Babiš által benyújtott fellebbezést. Az ügyet azután kellett újratárgyalni, miután a szlovák alkotmánybíróság 2018 novemberében hatályon kívül helyezte az kerületi bíróság és a Legfelsőbb Bíróság határozatát.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban