Na hlavný obsah

A ZMOS az uniós források felét a régiókban megvalósuló participatív projektekre csoportosítaná át

A Szlovákiai Városok és Önkormányzatok Szövetsége (ZMOS) az uniós források felét a keresletorientált projektekből a régiókban megvalósuló participatív projektekbe kívánja átcsoportosítani.

A ZMOS az uniós források felét a régiókban megvalósuló participatív projektekre csoportosítaná át
Foto: obecne-noviny.sk

Jozef Božik, a ZMOS elnöke a szövetség keddi ülése után elmondta, hogy a kisebb községeknek és városoknak nincs esélyük arra, hogy a pályázatokon sikeresek legyenek, mivel sokan vannak, a finanszírozás pedig korlátozott. Hozzátette, hogy az újraelosztásban közelebb szeretnének kerülni az 50 százalékhoz, a jelenlegi 17 százalék helyett.

Eközben Lengyelországban az európai támogatások 44 százalékát már átadták a régióknak. Ennek köszönhetően a ZMOS elnöke szerint autópályákat építettek, épületeket és utakat rekonstruáltak, Szlovákia pedig visszaadja a forrásokat, mert nem tudja azokat felhasználni.

A ZMOS jelenleg is tárgyalásokat folytat a partnerekkel a jövő évi költségvetésről. Božik szerint a városok és községek még mindig nem számoltak el a háromnegyed milliárd eurós hiánnyal. A szövetség a jövő évi költségvetés kidolgozásakor minden érintett politikai párttal tárgyal.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban