Na hlavný obsah

Meghiúsult a bevándorlók kötelező regisztrációjára irányuló rendkívüli parlamenti ülés

Nem sikerült megnyitni a parlament hétfőre (szeptember 11-ére) halasztott rendkívüli ülését. A képviselőknek a külföldiek szlovákiai tartózkodásával kapcsolatos igazolás kiadásáról kellett volna tárgyalniuk.

Meghiúsult a bevándorlók kötelező regisztrációjára irányuló rendkívüli parlamenti ülés
Foto: TASR

Kétszeri nekifutásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését. 9-kor 51 képviselő, 10-kor pedig 69 képviselő jelentkezett be, így a törvényhozás határozatképtelennek bizonyult. A kormány által megvitatásra javasolt módosítás szerint a rendőrség már nem állított volna ki kötelezően minden bevándorlónak itt-tartózkodási igazolást, különösen, ha valaki csak áthalad az országon.

A bevándorlók regisztrációja így csak lehetőség lett volna. Boris Kollár házelnök – miután befejezettnek nyilvánította az ülést – bírálta azokat a képviselőket, akik nem támogatták a rendkívüli parlamenti ülés megnyitását. Kollár szerint a bevándorlók addig fognak Szlovákiába járni, amíg nem módosul az igazolásokról szóló rendelkezés.

A házelnökön kívül Jaroslav Naď, a Demokrati parlamenti képviselője is hangsúlyozta, az igazolások kiállításának gyakorlatát még a Smer-SD kormánya vezette be. Naď egyúttal az SaS képviselőit is bírálta, mert ők sem jelentkeztek be a szavazáskor.

Igor Matovič, az Oľano elnöke szerint az SaS, a Smer-SD és az SNS azért nem támogatta a rendkívüli ülés megnyitását, mert nincs más témájuk a parlamenti választásokig. Az SaS állásfoglalása szerint a javaslat nem oldotta volna meg a migrációs helyzetet, csak káoszhoz vezetett volna. (tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban