Na hlavný obsah

Iohannis: Az ukrán dunai kikötők elleni orosz támadások lassítják a gabonaexportot

Az ukrán dunai kikötők elleni orosz támadások lelassítják a gabonaexportot, ezért más útvonalakat kell megerősíteni. Klaus Iohannis román elnök ezt szerda este jelentette ki.

Iohannis: Az ukrán dunai kikötők elleni orosz támadások lassítják a gabonaexportot
Izmajil kikötője. Foto: SITA/AP

„A dunai ukrán kikötők elleni támadások nyilvánvalóan hatalmas problémát jelentenek. Természetesen ez bizonyos értelemben lassítja az exportot“ – mondta a román elnök a Három Tenger Kezdeményezés bukaresti csúcstalálkozóján.

„Meg fogjuk erősíteni a többi útvonalat, megállapodtunk az ukrán tengeri szállításról a román felségvizeiken keresztül a Fekete-tengeren, tovább fogjuk erősíteni a vasúti és közúti exportot“ – tette hozzá.

Július óta, amikor Moszkva kilépett a fekete-tengeri gabonamegállapodásból, az orosz hadsereg rendszeresen lövi azokat a délnyugat-ukrajnai területeket, ahol kikötők és más, a hajózás szempontjából létfontosságú infrastruktúrák találhatók. Ezek a támadások gyakran Románia, egy NATO-tagállam területének közelében történnek. Emellett Bukarest jelenleg azt vizsgálja, hogy egy orosz drón maradványai leszálltak-e az ukrán határ közelében.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban