Na hlavný obsah

Illegális migráció: Hamran szerint a rendőrség erején felül teljesít

Egyre több főként szír illegális bevándorló érkezik Szlovákiába, amiért politikusok bírálattal illették Hamran István országos rendőrfőkapitányt.

Hamran István, 2023. augusztus 14.
Foto: SITA

Hamran István sajtótájékoztatón kifejtette: sajnálja, hogy az illegális migráció kérdését egyes politikusok kampánycélokra használják.

Az országos rendőrfőkapitány elmondta, minden egyes bevándorlót nemzetközi adatbázisba vesznek fel és ellenőriznek, s ekképpen eddig 2 terroristát azonosítottak. Megjegyezte viszont, hogy a nagy számban érkező, főként szír bevándorlók, – akiket, az afgánokhoz hasonlóan, tekintve, hogy háború sújtotta országból érkeznek, nem lehet kitoloncolni – eddig semmilyen bűncselekményt nem követtek el.

Kiemelte, a jelenlegi migrációs nyomás számos európai államot érint és súlyos, ezért sem érti, hogy a szlovákiai politikusok – például magyarországiakkal ellentétben – miért nem képesek értékelni a komoly állománybéli gondokkal küzdő, erején felül teljesítő rendőrség munkáját. Azt sem érti miért hallani olyan hangokat, hogy Magyarországnak jobban kellene védeni határait, miközben szerinte számokkal támasztható alá, hogy a szerb-magyar határon a védelem intenzívebb, mint például a háborúval összefüggésben az ukrán-szlovákon.

Rámutatott, egy a magyar rendőrséggel kötött kiegészítő megállapodásnak köszönhetően, az eddigiekkel ellentétben képesek lesznek fellépni magyar kollégáikkal a szerb-magyar, az ukrán-magyar és a román-magyar határon is, amit fontosnak tart, hogy a bevándorlók ne áramoljanak Szlovákia felé.

Hamran cáfolta, hogy a Határ- és Idegenrendészeti Hivatal (ÚHCP) vezetője, Robert Gucký 36 évnyi szolgálat után azért vonul nyugdíjba, mert több javaslata, köztük a magyar-szlovák határ lezárására vonatkozó is, zátonyra futott, mely felvetés megalapozatlanságát a sajtótájékoztatón maga Gucký is megerősítette.

Hamran ezzel összefüggésben hangsúlyozta, a belső schengeni határok kerítésekkel történő védelme mind emberanyag, mind anyagiak szűkében nonszensz, ám elhibázottnak tartja, hogy a szerb-magyar határ védelmében Szlovákia mellett csak Csehország, Ausztria és paradox módon Törökország vesz részt, holott a külső schengeni határok védelme minden tagállamnak érdeke és feladata kellene, hogy legyen.

(Pátria Rádió)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban