Na hlavný obsah

Sajtótájékoztatót tartott az országos rendőrfőkapitány

Hamran István országos rendőrfőkapitány hétfőn tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, jelenleg nem csak Szlovákiában, hanem minden környező országban növekvő problémát jelent az illegális migráció. Hozzátette, Szlovákia az úgynevezett "balkáni útvonal" részévé vált, ez pedig jelentős növekedést jelent az illegális bevándorlók számát tekintve a 2015 és 2016 közti adatokhoz képest.

Sajtótájékoztatót tartott az országos rendőrfőkapitány
Foto: SITA/Diana Černak

Az országos rendőrfőkapitány szerint a bevándorlók tartozkodásához szükséges igazolás, melyet a rendőrség ad ki, a politikusok pedig ellenőriznek, Robert Kaliňák korábbi belügyminiszter és a vele egyidőben szolgáló miniszterelnök által benyújtott javaslat volt, erről pedig úgy gondolja, rengeteg zavart okoz a rendőrségnek, ezért módosítani kellene.

Kiemelte, hogy a rendőrség nem regisztrált olyan bűncselekményt, melyet az országba dokumentumok nélkül érkező bevándorlók követtek volna el, ellenben készek fellépni bárki ellen, aki megszegi a törvényt. A szlovák-magyar határ lezárásának ötletével kapcsolatban nyomatékosította, hogy a rendőrség kapacitásának és eszközeinek hiányában erre egyszerűen nincs lehetőség.

Az országos rendőrfőkapitány emellett kitért arra is, hogy a helyzet javítása érdekében még júnusban kértek segítséget a hadseregtől, ők azonban egyelőre nem teljesítették az 500 katonára vonatkozó ígéretüket, ezt pedig szerinte a védelmi minisztériumnak kellene rendeznie. Ugyanakkor köszönetet mondott az önkormányzatok képviselőinek a rendőrségnek nyújtott segítségükért.

Végezetül kiemelte, hogy a bevándorlók átvilágítása során találtak két, nemzetközi adatbázisokban terroristaként szereplő személyt, emiatt pedig azonnal kapcsolatba léptek az Interpollal és az FBI-jal.

(denník)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban