Na hlavný obsah

Hrabko: A SIS vezetőjének menesztésénél nagyobb gond a növekvő káosz és zűrzavar

A biztonsági szerveknél növekvő káosz és zűrzavar nagyobb problémát jelent a Szlovák Információs Szolgálat vezetőjének elbocsátásánál – vélekedett a TASR TV-ben Juraj Hrabko publicista.

Michal Aláč, a Szlovák Információs Szolgálat igazgatója.
Foto: SITA/Branislav Bibel

Emlékeztetett arra, hogy a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatóját, Michal Aláčot és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) vezetőjét, Roman Konečnýt nem helyezték vizsgálati fogságba a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) akciója után, mindketten szabadlábon védekezhetnek.

„Az államfő hirtelen okot látott az SIS igazgatójának ideiglenes felfüggesztésére, a miniszterelnök pedig azonnal bejelentette a menesztését. A biztonsági szerveknél tehát ritkán látott zűrzavar és káosz uralkodott „ – emlékeztetett Juraj Hrabko publicista. Aláčot már elbocsátották a SIS vezetői tisztségéből.

Hrabko rámutatott, hogy ma a kormánynak még belügyminisztere sincs, a minisztériumot a miniszterelnök irányítja, míg az SIS-t az első helyettes.

„A Biztonsági Tanács ülése után az elnök és a miniszterelnök biztosított arról, hogy minden rendben van, a hatóságok működnek, mert azokat a helyettesek irányítják. Azonban másként állnak a dolgok. Ellenkezőleg, az állami intézmények megfelelő vezetés nélkül, nem tudnak megfelelően működni „ – állapította meg Juraj Hrabko.

Szerinte a probléma már a hivatalnokkormány megalakulásakor merült fel.

„Rosszul volt összehangolva az egész, és a rossz összehangoltság elsődleges okát az Ódor Lajos vezette államfői kormány összetételében látom. Kiderült, hogy egyáltalán nem voltak felkészülve“ – ​​mondta.

Ha azonban az elnök nem értett volna egyet az őszi választási időponttal, akkor Hrabko szerint a szakértői kormánnyal kapcsolatos problémákra sem került volna sor.

„Már túl lehetnék a választásokon, s az új hatalom vitatkozhatna egymással” – jegyezte meg Hrabko.

Elmondása szerint a szlovákiai biztonsági intézmények belháborúja a teljes választási időszakon átívelt.

„A választások után felálló új kormánynak rendet kell raknia és helyre kell állítania a rendet“ – mondta.

Juraj Hrabko szerint, ha az új kabinet erre nem lesz képes, akkor megbukik, és folytatódik az instabilitás.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban