Na hlavný obsah

Vašáková: Szlovákiának hiányosságai vannak az európai források lehívása terén, Csehország az élvonalban

Szlovákia hiányosságokat mutat az európai uniós források felhasználásakor, míg Csehország az Európai Unió egészét tekintve a harmadik helyet foglalja el – nyilatkozta a szlovák kormány helyreállítási és reziliencia-tervért és uniós támogatások felhasználásáért felelős alelnöke, Lívia Vašáková Prágában, ahol Balík Péter beruházási, régiófejlesztési és informatizációs miniszterrel egyetemben inspirálódni szeretne az említett források hatékonyabb felhasználását illetően.

Lívia Vašáková, Ódor Lajos kormányfő (k) és Balík Péter (j).
Foto: SITA

„Szlovákiának, ami az európai alapok felhasználását illeti, vannak bizonyos hiányosságai, ezért nagyon örülünk, hogy Csehországból inspirációt meríthetünk. Elsősorban közbeszerzési folyamatokról, programozásról, de ellenőrzésről és auditálásról van szó „ – magyarázta Lívia Vašáková miniszterelnök-helyettes.

Szerinte ezzel ellentétben Szlovákia a helyreállítási tervet illetően viszonylag jól teljesít.

„Szeptemberben a harmadik kifizetési kérelmet nyújtjuk be. Ebben a vonatkozásban megoszthatjuk az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások és a terv elkészítése során szerzett tapasztalatainkat“ – ajánlotta fel Pozsony segítségét Ivan Bartoš cseh régiófejlesztési miniszternek.

Kiemelte, hogy a hivatalnokkormány egyik prioritása az európai források felhasználásának növelése.

„Minimálisra kívánjuk csökkenteni a pénzektől való elesés kockázatát, és ki akarjuk meríteni a régi programozási időszak forrásait“ – mondta Vašáková.

Lívia Vašáková, valamint Balík Péter beruházási, régiófejlesztési és informatizációs miniszter a lengyelországi és csehországi látogatásaik során szerzett ismereteikre alapozva, stratégiai dokumentumot készítenek a következő szlovák kormánynak.

Szlovákia – közel 76%-os lehívási mérleggel – jelenleg a 22. helyen áll a korábbi programidőszak forrásai lehívásának tekintetében, míg a számára elkülönített források közel 92%-át már felhasználta, amivel uniós viszonylatban a harmadik helyen áll a forráslehívási ranglistán.

„Az új programidőszakra új megoldást próbálunk ki az európai források lehívására. Az operatív programok számát 11-ről 1-re csökkentettük. Hisszük, hogy ez az egyszerűsítés hatással lesz a lehívásra“ – jegyezte meg Balík Péter.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban