Na hlavný obsah

Szerb elnök: Belgrád számára fontos a Törökországgal fenntartott kapcsolat

Fontos, hogy fenntartsuk, sőt tovább javítsuk a kapcsolatot Törökországgal - jelentette ki Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök augusztus 18-án, pénteken a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) reggeli műsorában.

Recep Tayyip Erdogan (b) és Alekszandar Vucsics (j) 2022. szeptember 7-én.
Foto: SITA/AP

Mint azt Alekszandar Vucsics szerb elnök elmondta: Törökország a térségben nagyhatalomnak számít, és a budapesti kétoldalú találkozó Recep Tayyip Erdogan elnökkel várhatóan a kapcsolatok további javulásához vezet majd.

Hozzátette: jelenleg korrekt és tisztességes a viszony a két ország között, de azzal, hogy Törökország Koszovót harci járművekkel támogatta, némileg romlott ez a kapcsolat. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a török elnök hamarosan Szerbiába is ellátogat.

A szerb államfő a hét végén utazik Budapestre, ahol Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik.

Az utazás előtt rámutatott: Magyarország őszinte partnere Szerbiának, Belgrád mindig számíthat Budapest támogatására. Emlékeztett arra, hogy a tavalyi téli időszakban Szerbia magyarországi tározókban tárolhatott gázt, ami nagy segítség volt az energiabiztonság területén, és erre az idén is lehetőség van.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban