Na hlavný obsah

Elakadtak a nigeri helyzet diplomáciai megoldására irányuló nemzetközi erőfeszítések

Elakadtak a nigeri helyzet diplomáciai megoldására irányuló nemzetközi erőfeszítések. Az puccsisták nem engedték be az afrikai országok és az ENSZ közös delegációját az országba.

A képen, mikrofonnal kezében Mohamed Toumba, a katonai junta egyik vezetője a puccsot támogatók körében Niger fővárosában, Niameyben 2023. augusztus 6-án.
Foto: SITA/AP

A nigeri fegyveres puccsot támogató szomszédos Mali és Burkina Faso időközben felszólította az ENSZ-t, hogy akadályozza meg a katonai beavatkozást – jelentette augusztus 9-én, szerdán a Reuters.

A katonai junta, amely július végén megdöntötte Niger demokratikusan megválasztott elnökét, Mohamed Bazoumot, továbbra is ellenáll a nyomásnak, hogy tárgyalóasztalhoz üljön a Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közössége, az ECOWAS csütörtöki csúcstalálkozója előtt.

Ez a fejlemény csökkenti a patthelyzet diplomáciai megoldásához fűződő reményeket, ami a Száhel-övezet nyugat-afrikai részének további destabilizálásával fenyeget. A világ egyik legszegényebb régióját már most is számos iszlamista fegyveres puccs és felkelés sújtja.

(ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban