Na hlavný obsah

Változások jöhetnek a sürgősségi osztályokon és a járóbeteg-ellátó intézményekben

Növelni fogják a díjakat sürgősségi osztályokon és a járóbeteg-ellátó intézményekben, ebben állapodtak meg a mentőszolgálatok és a kórházak képviselői az egészségügyi minisztériumban kedden tartott kerekasztal-beszélgetésen.

Változások jöhetnek a sürgősségi osztályokon és a járóbeteg-ellátó intézményekben
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Egyetértésre jutottak abban a kérdésben is, hogy a gyermekek számára fenntartott ambuláns sürgősségi szolgálatok rendelési idejét csökkenteni kell. Ezt Michal Palkovič egészségügyi miniszter jelentette be a megbeszélés után. A változtatásokat még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Az egészségügyi miniszter szerint a szakszervezetek képviselői megállapodtak egy intézkedéscsomagban, amely segít stabilizálni a járóbeteg-ellátást, ugyanakkor támogatja a kórházakat is.

„Először a miniszterelnökkel fogjuk megvitatni, majd a törvényhozási eljárás további lépéseit kezdeményezzük, ahogyan az szükséges“ – magyarázta Palkovič.

A javaslat szerint 2024-től az ambuláns szolgáltatások rendelési idejét 22 óráról 20 órára csökkentenék. A járóbeteg-ellátó és sürgősségi osztályokon az indokolatlan igénybevételéért fizetendő díjak összegét mintegy 2,5-szeresére emelnék. A díj összege így 5 euró lenne a járóbeteg-ellátó és 25 euró a sürgősségi központokban.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban