Na hlavný obsah

A VšZP távorvost kínál, más biztosítótársaságok is meghívást kaptak az új telefonos szolgáltatásba

Az állami tulajdonú Általános Egészségbiztosító Társaság (VšZP) új, fizetős szolgáltatást kínál azoknak a biztosítottaknak, akik legalább egy éve a társaságnál vannak. Ez tehermentesítheti a sürgősségi osztályokat és az orvosokat, véli Beata Havelková, az igazgatótanács alelnöke. Michal Palkovič egészségügyi miniszterrel együtt a magánegészségügyi biztosítók is a teleorvoslást szorgalmazzák.

A VšZP távorvost kínál, más biztosítótársaságok is meghívást kaptak az új telefonos szolgáltatásba
Foto: haziorvosinfo.hu

Az orvosok a nap 24 órájában elérhetők telefonon, chaten vagy videohíváson keresztül. Tanácsot adnak, hogy szükséges-e orvoshoz vagy a sürgősségi osztályra menni, vagy elektronikus receptet állítanak ki. A szolgáltatás részeként digitális diagnosztikával mérhetők a kiválasztott egészségügyi paraméterek, például a vérnyomás, a pulzus, a légzés, az oxigéntelítettség vagy a stressz-szint. A szolgáltatást fokozatosan kiterjesztik más paraméterekre, például a CRP vagy a hemoglobin vizsgálatára.

A teleorvoslást az állami egészségbiztosítás nem fedezi, és prémium szolgáltatásnak minősül – magyarázta Havelková. Megjegyezte, hogy még a sürgősségi osztályon is díjat fizet a beteg, és időt veszteget a váróteremben. A díj egy egyén esetében kilenc euró havonta, míg egy négy biztosítottból álló csoport 16,80 eurót fizet. Minden olyan biztosított, aki több mint egy éve a VšZP-ben van, és nem halmozott fel tartozást a biztosító felé, két ingyenes teleorvoslásra is jogosult.

Havelková elmondta, hogy külföldön és a szomszédos Csehországban már vannak tapasztalatok egy ilyen megoldással kapcsolatban. Az egészségügyi miniszterrel együtt felszólították a többi egészségbiztosítót, hogy csatlakozzanak. Rámutattak, hogy ha a szolgáltatás fejlődik, az tehermentesítheti például a járóbeteg-ellátó sürgősségi osztályokat.

„Sok tapasztalatunk van a teleorvoslással kapcsolatban. Korábban minden biztosítottunk rendelkezésére állt egy telefonvonal, ahol a nap 24 órájában, díjmentesen konzultálhattak egy orvossal. Napjainkban a biztosítottainknak egészségügyi tanácsadó vonal áll rendelkezésükre, amely segít megoldani a cukorbetegséggel és magas vérnyomással kapcsolatos nehézségeket“ – válaszolta az új szolgáltatás PR-szakembere, Matej Štepianský.

Elmagyarázta, hogy a krónikus egészségügyi problémával küzdő biztosítottaknak nyújtott célzott tanácsadásra összpontosítanak. A kiválasztott régiókban a Dôvera ingyenes rendelési rendszert is biztosít.

Az Union Egészségbiztosító rámutatott, hogy még a COVID-19 járvány megszűnése után is téríti a járóbeteg-orvosok teleorvoslási eljárásainak költségeit, beleértve a telefonos konzultációt is. „Az Union kidolgozott egy stratégiát a biztosítottaknak nyújtott szolgáltatások fejlesztésére, amely számos teleorvoslási szolgáltatást is tartalmazni fog, beleértve a telefonos sürgősségi orvost is“ – tette hozzá Kristína Baluchová, az Union ZP szóvivője.

A VšZP szolgáltatásának elindítását a Szlovák Köztársaság Sürgősségi Orvosi Szolgálatának Operatív Központja (OS ZZS) is üdvözli. A 155-ös segélyvonalra érkező hívások számának csökkenését várják az áj rendszertől. „Sok esetben túlterhelt a vonal olyan hívások miatt, amelyek nem oda tartoznak“ – mondta Alena Krčová, a központ szóvivője. Elmagyarázta, hogy nem minden hívás végződik mentőcsapat kiküldésével.

„2022-ben az operátorok akár 161 699 hívást is feldolgoztak úgynevezett telefonos konzultációval. Ez azt jelenti, hogy majdnem minden negyedik hívást úgy oldottak meg, hogy nem küldtek mentőcsapatot a beteghez“ – tette hozzá Krčová.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban