Na hlavný obsah

Tetteket vár gabonaügyben Brüsszeltől a Szlovák Malomipari Társulás

Afrikában humanitárius katasztrófához vezethet, hogy nem született megállapodás Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ között az ukrán gabonaexportról, véli a Szlovák Malomipari Társulás.

Milan Lapšanský
Foto: TASR

A szervezet ezért felszóllítja az Európai Bizottságot (EB) arra, hogy végre biztosítson működő logisztikai átjárókat az ukrán gabona és liszt számára, hogy azok eljussanak Afrikába.

„Az Európai Bizottság az utóbbi hónapokban azt mutatta, hogy a szabad piac oldalán áll. Ezért az Ukrajnával szomszédos országok mezőgazdászai és élelmiszergyártói hatalmas nyomásnak voltak kitéve az ukrán gabona és liszt behozatala miatt. Most eljött az idő ara, hogy a nyugati uniós tagállamok, valamint maga a bizottság megmutassa, hogy teljesíteni tudja ígéretét a tranzit átjárókról“– fogalmazott Milan Lapšanský, a Szlovák Malomipari Társulás (SSM) igazgatója.

Lapšanský szerint ígéretek helyett tettekre van szükség, különben az ukrán gabona miatt összeomolhat a közép-kelet európai országok mezőgazdasága, miközben Afrikában gabonahiány miatt humanitárius katasztrófa veszélye fenyeget.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban