Na hlavný obsah

Šimko menesztése: A szlovák kalózpárt szerint Hamran megfelelően járt el, Bírešt kellene leváltani

A Pirátska strana – Slovensko (PSS) szerint Hamran István országos rendőrfőkapitány megfelelően járt el az Ivan Šimko belügyminiszter visszahívását eredményező ügyben. A PSS szerint Jozef Bíreš megbízott földművelésügyi minisztert kellene leváltani.

Zuzana Šubová
Foto: SITA

A Pirátska strana – Slovensko (PSS) erről július 24-i, hétfői sajtótájékoztatóján nyilatkozott, az ügyben találkozni szeretne Zuzana Čaputová államfővel és Ódor Lajos miniszterelnökkel. A PSS szerint súlyos hatásköri visszaélések történhettek egyes állami szerveknél.

Zuzana Šubová pártelnök szerint nem Ivan Šimko volt belügyminiszter, hanem egy parlamenti képviselői csoport és a meggyanúsított embereik igyekeztek meghiúsítani az Agrárkifizető Ügynökségnél (PPA) és a földművelésügyi tárcánál indított vizsgálatot.

Šubová azt is érthetőnek tartja, hogy a nyomozás érdekében hírzárlat van érvényben, ha magas beosztású hivatalnokok ellen indul eljárás korrupció gyanúja miatt, és e tekintetben is helyesli Hamran István országos rendőrfőkapitány eljárását.

„Világosan megszabta a határokat. Világos, hogy most egyes pártoknak, főleg ellenzékieknek nem teszik, ha az embereik ellen eljárás zajlik” – jegyezte meg.

Azt is kijelentette, ideje lenne Jozef Bíreš földművelésügyi minisztert is visszahívni, mivel a belügyminiszteri posztról visszahívott Ivan Šimkón keresztül találkozót próbált meg kieszközölni Hamrannal, szerinte azért, hogy információkat szerezzen a tárcájánál zajló vizsgálat részleteiről.

A pártelnök korrupció gyanúja miatt feljelentést tett a PPA és a földművelésügyi minisztérium ellen, szerinte ezért igyekeznek őt többen is lejáratni, és attól tart, a Szlovák Információs Szolgálatot (SIS) is bevonják az ügybe.

Šubová visszautasítja azt az állítást, hogy többször is találkozott volna Roman Mikulec volt belügyminiszterrel és Igor Matovič volt kormányfővel (mindketten OĽANO a priatelia).

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban