Na hlavný obsah

Fico Hamran menesztését követeli, parlamenti határozattal kötelezné rá a kormányfőt

A Smer-SD parlamenti határozattal arra akarja kötelezni a belügyminisztérium vezetésével megbízott Ódor Lajos miniszterelnököt, hogy menessze Hamran István országos rendőrfőkapitányt - jelentette ki a Smer-SD elnöke, Robert Fico.

Robert Fico
Foto: SITA

A Smer-SD összegyűjtötte a rendkívüli ülés kezdeményezéséhez szükséges aláírásokat. A párt elnöke, Robert Fico kijelentette, Zuzana Čaputová államfő Ivan Šimko belügyminiszter menesztésével a tárcát átadta Hamran István országos rendőrfőkapitánynak, amire az ellenzékkel szembeni piszkos munka befejezésére és a választások befolyásolására tett erőfeszítésként tekint.

„A belügyminiszter Hamran. Čaputová döntött róla. Hamran teljes mértékig Matovič embere“ – jelentette ki Fico.

Azzal érvel, hogy célirányosan módosítottak törvényt, hogy Hamran lehessen a rendőrfőkapitány. Fico állítja, hogy az elnök is piszkos játszmát űz, aki a Progresívne Slovenskót segíti. Szerinte erre Daniel Lipšic különleges ügyész vette rá őt, majd az államfő is rávette Ódort, hogy menessze Šimkót. Fico a rendőrségben uralkodó állapotokra is rámutatott.

Hangsúlyozta: a parlamentnek reagálnia kell a politikai küzdelemben megfigyelhető anarchiára, káoszra, és a hatalommal vagy a büntetőjoggal való visszaélésre. Fico már beszélt a parlament elnökével, Boris Kollárral (Sme rodina), aki elmondása szerint arról biztosította, hogy ha 16 óráig benyújtják a javaslatot, akkor közvetlenül az önkormányzatokról szóló július 21-én, pénteken reggel kezdődő ülés után újabb rendkívüli ülést hív össze.

Hozzátette: a Smer-SD már elkészítette a parlamenti határozatot. A párt Hamran menesztése mellett azt kéri a miniszterelnöktől, hogy haladéktalanul terjesszen elő javaslatot a kormánynak a rendőrség belső ellenőrzését (ÚIS) vezető, Peter Juhás menesztésére. Fico rámutatott: ha Ódor Čaputová, Lipšic és az OĽaNO mozgalom vezetőjének, Igor Matovičnak az utasítása alapján Šimko leváltása mellett döntött, akkor a helyzet megnyugtatása érdekében a rendőrfőnököt és az ÚIS vezetőjét is meneszteni kellett volna.

Fico megismételte azokat az állításokat, amelyek szerint a rendőrség egy bizonyos csoportja befolyásolja az esetek kivizsgálását, ami mögött az ellenzékkel szemben vívott politikai küzdelmet lát. Állítása szerint a választási eredmények befolyásolására tett kísérletet az is megerősíti, hogy Hamran egy parlamenti képviselővel szembeni eljárásról tett bejelentést. Fico azt mondta, pártja úgy értesült, hogy Martin Borguľáról (Sme rodina) van szó.

Az OĽaNO közben Jozef Bíreš földművelésügyi miniszter visszahívására szólította fel Zuzana Čaputová államfőt. Ivan Šimko volt belügyminiszter azt mondta a Denník N-nek, hogy Bíreš találkozót kért tőle, és a földművelésügyi minisztériumban történt rendőri intézkedésekről kérdezte.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban