Na hlavný obsah

Zuzana Čaputová is üdvözölte Törökország Svédországgal kapcsolatos döntését

Zuzana Čaputová köztársasági elnök üdvözölte, Recep Tayyip Erdogan döntését Svédország NATO tagságával kapcsolatban, emlékeztetett azonban, hogy mielőtt Svédország a szervezet tagja lehetne, a döntést a török és a magyar parlamentnek is ratifikálnia kell.

Zuzana Čaputová is üdvözölte Törökország Svédországgal kapcsolatos döntését
A litván elnök Gitanas Nauseda és Zuzana Čaputová a vilniusi NATO-csúcson. Foto: SITA/AP

Mindezt az elnöki magánrepülő fedélzetéről jelentette be úton a vilniusi NATO-csúcsra, amivel kapcsolatban úgy nyilatkozott elsődleges célja, hogy konkrétabbá tegyék a tavalyi, madridi találkozó során felvázolt védelmi terveket, azoknak is különösen a szervezet keleti szárnyát érintő részét, hiszen Szlovákia ide tartozik.

Ezzel kapcsolatban elmondta, Szlovákia elsődleges érdeke egy kiszámítható légvédelmi rendszer, mivel jelen pillanatban ez nincs biztosítva.

Emellett kitért arra is, hogy a tagállamok, Szlovákiával együtt elkötelezettségük megerősítéseként a csúcstalalkozón megegyeznek majd arról, hogy nemzeti összetermékük 2 százalékát védelemre fordítsák.

A köztársasági elnök végezetül arra is kitért, hogy bár támogatja Ukrajna NATO tagságát, ez nem ezen a találkozón fog eldőlni.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban