Na hlavný obsah

Orbán egyeztet Erdogannal Svédország NATO-csatlakozásáról

Rendkívüli parlamenti ülést egyelőre nem hívtak össze Magyarországon.

Orbán egyeztet Erdogannal Svédország NATO-csatlakozásáról
Orbán Viktor Foto: MTI

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke a vilniusi NATO-csúcstalálkozón egyeztet Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Svédország csatlakozásáról az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. Csak ezt követően dőlhet el Svédország tagságának magyar parlament általi ratifikálásának sorsa. Erről Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszélt kedden a hvg.hu-nak. Hozzátette: egyelőre nincs tudomása arról, hogy rendkívüli ülést hívna össze a törvényhozás.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn este jelentette be, hogy Erdogan a török parlament elé terjeszti Svédország NATO-csatlakozási kérelmét. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint a magyar parlament általi ratifikáció már csak technikai kérdés.

Azonban a magyar parlament rendes tavaszi ülésszaka, valamint a múlt heti rendkívüli ülésszak már véget ért, így Svédország csatlakozásának ratifikálásához újabb rendkívüli ülést kellene összehívni. Svédország felvételének jóváhagyása csaknem egy éve függőben van a magyarországi törvényhozásban.

Már Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke is felszólította Orbánt a mielőbbi ratifikációra.

Ha rendkívüli ülést nem hívnának össze a nyáron a témában, akkor a NATO-bővítés csak ősszel kerülhet elő újra. Ebben az esetben legkorábban szeptember végén lehet szavazás a svéd NATO-csatlakozásról, mivel a hvg.hu úgy tudja, szeptember 25-én kezdődik a magyar parlament őszi ülésszaka.

(tasr, hvg)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban