Na hlavný obsah

Zelenszkij Heger volt kormányfővel és Naď volt miniszterrel is találkozott

Boris Kollár is fogadta az ukrán elnököt. A házelnök azt mondta, hogy Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg területén háború dúl.

Zelenszkij Heger volt kormányfővel és Naď volt miniszterrel is találkozott
Eduard Heger (b és Volodimir Zelenszkij (j) - llusztrációs felvétel. Foto: TASR/ÚV SR

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteki szlovákiai látogatása során találkozott Eduard Heger volt miniszterelnökkel és Jaroslav Naď volt védelmi miniszterrel is. A párt tájékoztatása szerint Zelenszkij méltatta Szlovákia Ukrajnának nyújtott humanitárius és katonai segítségét, a MiG-29-es vadászrepülőgépeket, a Božena aknamentesítő rendszert, a Zuzana 2 lövegeket és az S-300-as légvédelmi rendszert is beleértve.

A volt miniszterelnök Eduard Heger szerint minden szlovák állampolgár stratégiai és biztonsági érdeke, hogy a szabad Ukrajna az Európai Unió és a NATO tagja legyen. Naď annak jelenként értékelte az ukrán elnökkel folytatott találkozót, hogy Ukrajna hálás az országnak nyújtott segítségért.

Ukrajna addig nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg nincs béke a területén. Ezt Boris Kollár a parlament elnöke jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott találkozója után.

„Egyetlen ország sem csatlakozhat ehhez a szervezethez, ha a területén harcok folynak. Ez világosan ki van mondva“ – mutatott rá Kollár.

Arra is rámutatott, hogy Ukrajna a következő NATO-csúcstalálkozón, a litvániai Vilniusban nem lesz tag. Ez csak egyfajta deklaratív rész lesz. A találkozón Kollár átadta Zelenszkijnek a szlovák parlament határozatát, amely népirtásnak ismerte el az 1932-1933-as ukrajnai éhínséget, majd megköszönte Ukrajnának, hogy Szlovákiáért is harcol.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban