Na hlavný obsah

Elutasítja a Modrí, Most-Híd fordított jelzáloghitel-tervét a nyúdíjasok egységszervezete

A Szlovákiai Nyugdíjas Egységszervezet elutasítja a parlamenten kívüli Modrí, Most-Híd fordított jelzáloghitelek bevezetéséről szóló javaslatát.

A Szlovákiai Nyugdíjas Egységszervezet, a JDS elnöke, Michal Kotian 2022. szeptember 13-án.
Foto: SITA

Ez az idősek méltóságteljes élethez és magántulajdonhoz való jogának alkotmányellenes megsértését jelenti – jelentette ki a Szlovákiai Nyugdíjas Egységszervezet (JDS) elnöke, Michal Kotian Martin Kollár és Ivan Mikloš az e.dennikn.sk oldalon közzétett cikkére reagálva.

„Nagyon sajnáljuk, hogy olyan javaslatokra kell reagálnunk, amelyek szerintünk túllépik a józan ész és az erkölcs határát. Ez alapján a logika alapján Mikloš és Dzurinda úr szerint egy produktív családnak először egy életre el kell adósodnia, és fizetnie kell a jelzáloghitelt a házára vagy lakására, majd idős korában ezt el kell adnia a banknak vagy letétbe kell helyeznie, hogy nyugdíjasként méltóságteljesen élhessen” – közölte Kotian.

A fordított jelzálog lehetővé tenné az időseknek, hogy eladják az ingatlanjukat a banknak, amiért egy összegben vagy életjáradék formájában fizetik ki őket.

Az ingatlan az eredeti tulajdonos halála vagy elköltözése esetén kerül a bank tulajdonába.

Ivan Mikloš szerint ez egy „rendszerszintű, nem populista és fenntartható megoldás” az alacsony nyugdíjak problémájára.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban