Na hlavný obsah

Nem volt eseménytelen a legutóbbi EU-csúcs

Ukrajna uniós támogatása és az illegális migráció kezelése voltak a csütörtökön kezdődő kétnapos uniós csúcstalálkozó fő témái. Az előbbiben egyhangú támogatás született, míg az utóbbiban a lengyel magyar tandem kifogásokkal élt.

Nem volt eseménytelen a legutóbbi EU-csúcs
Foto: TASR/AP

Az Európai Tanács maga nem vesz részt az uniós jogalkotásban, ám a Politico alapján a lengyelek mégis erre tettek kísérletet magyar támogatással. A tagállamok még június elején elfogadták a közös álláspontjukat az uniós menekültügyi reform két kulcseleméről. Ezekkel szigorúbb, határon zajló eljárások és a menedékkérők visszaküldését könnyítő eljárások járnak. A második kulcselem azt jelentené, hogy ha egy tagállamot túlságosan leterhelnek a menedékkérők, egy részüket szétosztanák a többi ország között, amit pénzzel vagy egyéb módon, például személyzet küldésével lehetne kiváltani. A magyar és a lengyel kormány értelmezésében ez kötelező befogadás vagy büntetés.

A csúcs második napján a tagállami vezetők megerősítették, hogy „az Európai Unió rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül”. Emellett kiálltak az uniós tagjelölt önvédelmi joga mellett is az orosz agresszióval szemben. Hangsúlyozták, hogy szilárd, kiszámítható és fenntartható pénzügyi segítséget kell nyújtani a következő évekre.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban