Na hlavný obsah

Ódor: Szeretnénk jelentősebben támogatni Ukrajna csatlakozási törekvéseit

Az Európai Unió többi tagállamához hasonlóan Szlovákia is jelentősebben szeretné támogatni Ukrajnát integrációs törekvéseiben - mondta Ódor Lajos miniszterelnök a kétnapos brüsszeli EU-csúcsra érkezve.

Ódor Lajos
Foto: AP

Ódor Lajos szlovák miniszterelnök rámutatott: az Európai Unió (EU) kormány- és államfői mindenképpen beszélni fognak az oroszországi helyzetről, ahol a hétvégén zsoldoscsoportok vitába keveredtek a hadseregparancsnoksággal, majd videókapcsolaton keresztül meghallgatják Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédét.

„Szeretnénk tudni, mit várhatunk a helyzet legújabb fejleményeitől, hogy van-e előrelépés. Ugyancsak szeretnénk jelentősebben támogatni Ukrajnát integrációs törekvéseiben. Tisztában vagyunk vele, hogy van némi házi feladatuk, De készek vagyunk egy egyértelműbb kötelezettségvállalást adni számukra, hogy ha sikerül, még az idén magasabb szintre léptetjük őket“ – mondta Ódor Lajos, utalva arra a 7 feltételre, amelyeket Kijevnek a csatlakozási tárgyalások megkezdése előtt teljesítenie kell.

Arra a kérdésre, hogy Szlovákia hogyan ítéli meg a tagországok közötti vitát az orosz vállalatok, üzletemberek befagyasztott vagyonának Ukrajna újjáépítésére való felhasználásáról, a miniszterelnök rámutatott: különbséget kell tenni az eszközök (aktívák) és a bevételeik közt.

„Egyelőre az az álláspontunk, hogy magukhoz az eszközökhöz ne nyúljunk hozzá, de ami a belőlük származó bevételeket illeti, azt el tudom képzelni, hogy Ukrajna javára fordítsák“ – szögezte le Ódor.

Az EU-csúcs előtt diplomáciai források jelezték, hogy az uniós vezetők nyomást fognak gyakorolni Orbán Viktor magyar miniszterelnökre Brüsszelben, hogy oldja fel Ukrajna nyolcadik, 500 millió eurós katonai segélyrészletét az Európai Békeprogramon (EPF) keresztül. Ódor hangsúlyozta, Szlovákia támogatja ezt az eszközt, de elutasítja a nyomásgyakorlást.

„Inkább érvek alapján konszenzusra törekvő ember vagyok. Nem nevezném politikai nyomásnak, de a pénz elengedése mellett érvelünk“ – mondta Ódor.

A csúcs újdonsága az a törekvés, hogy Ukrajna vonatkozásában hosszabb távú biztonsági kötelezettségeket vállaljanak. A kormányfő kiemelte, hogy az EU tisztázni kívánja álláspontját ezen a területen, ahol együttműködik az Észak-atlanti Szerződés Szervezetével (NATO).

„Ammondók vagyunk annak, hogy Ukrajna támogatását a helyzet kielégítő megoldásáig folytatni kell. Ukrajnát nem hagyhatjuk magára ebben“ – jelentette ki.

A csúcs másik központi témája a migráció lesz. Ódor emlékeztetett arra, hogy Szlovákia azon 14 ország csoportjának részét képezi, amelyek a továbblépés érdekében innovatívabb megoldást szeretnének a migrációra. Hozzátette: helyénvalók az Európai Bizottság (EB) felé megfogalmazott kérdések, hogy mit lehet konkrétabban tenni az EU közös határainak védelme érdekében, illetve a nyugat-balkáni országokkal való nyitottabb párbeszédet is támogatja.

„Mert ha mink, mint az EU nem mutatunk érdeklődést, akkor akadnak majd más játékosok, és jó lenne, ha a mi oldalunkon állnánk” – mondta a miniszterelnök a nyugat-balkáni országokkal kapcsolatban.

Leszögezte: nyitott a gyorsabb folyamatok támogatására, hogy ezek az országok ne csak gazdasági, hanem migrációs szempontból is fontosnak érezzék magukat az EU számára, mert mint rámutatott: végérvényben Szlovákia is érzi a balkáni migrációs útvonal következményeit.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban