Na hlavný obsah

Véget ért a választási időszak utolsó rendes parlamenti ülése

A parlament jóváhagyta az árakról szóló törvénymódosítást. Kollár július 4-én, kedden délutánra hívja össze a menesztésésvel kapcsolatos rendkívüli ülést

Véget ért a választási időszak utolsó rendes parlamenti ülése
A parlament ülésterme Foto: TASR

A szerdai szavazással véget ért a jelenlegi megbízatási ciklus utolsó rendes parlamenti ülésszaka. A júniusi ülésszak volt a 94., és már nem számolnak további összehívásával, csupán egy szeptember 1-jei ünnepi üléssel a Szlovák Köztársaság Alkotmánya napja alkalmából.

A képviselők annak ellenére zárták le a júniusi ülésszakot, hogy még holnap is tárgyalni kellett volna bizonyos programpontokról. Megszavazták ugyanis Boris Susko (Smer-SD) javaslatát, hogy a már megvitatott pontokról szóló szavazással érjen véget az ülés. Susko a kaotikus parlamenti állapotokra hivatkozott az előterjesztésnél.

A parlament jóváhagyta a harmadik törvénymódosítást is, amellyel a Smer képviselői az áremelkedést akarják megfékezni. Az árakról szóló törvény elfogadott módosítása szerint a kormánynak évente egyszer jelentést kell majd benyújtania a parlamentnek az árak alakulásáról. A módosítás szerint a pénzügyminisztériumnak egy olyan információs rendszert kell majd biztosítania, amely értékeli az árak alakulását, szabályozását és ellenőrzését és az információkat minden évben továbbítja a kormánynak.

Ugyanakkor rendkívüli ülés még lehet, a következőt július 4-re hívja össze Boris Kollár (Sme rodina) házelnök, melyen az ő leváltásáról fognak tárgyalni. Volt élettársa megpofozása miatt 34 képviselő támogatta az ülés összehívását. Az ülés délután 14.00 órakor kezdődik. Ezt a TA3 televízióban mondta.

A rendkívüli ülést és a házelnök visszahívását az Eduard Heger körüli frakciófüggetlen képviselők kezdeményezték. Kollár büntetőfeljelentést tett volt élettársa, Richterová és más ismeretlen személyek ellen, akik szerinte az ügy mögött állnak. Több párt is lemondásra szólította fel a parlament vezetőjét. Kollár nem szándékozik távozni posztjáról.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban