Na hlavný obsah

Zmeko: Az új biztonsági valóság jegyében zajlanak majd a fegyveres erők elkövetkező évei

Az elkövetkező évek az új biztonsági valóság jegyében zajlanak majd a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erői számára. Cselekvőképessége és az államvédelem esetleges sikere azon múlik majd, mennyiben sikerül alkalmazkodni az új valósághoz – mondta Daniel Zmeko vezérkari főnök a június 27-én, kedden tartott vezérkari értekezleten.

Daniel Zmeko
Foto: SITA

,A Szlovák Köztársaság Fegyveres Erői (OS SR) vezérkari főnöke, Daniel Zmeko hangsúlyozta, hogy el kell fogadtatni társadalmilag a fegyveres erőkre fordított figyelmet és erőforrásokat.

„Ha azt akarjuk, hogy egy nehéz gazdasági helyzetben lévő állampolgár megértse a biztonságba fektetett erőforrások szükségességét és azt támogassa, akkor meg kell értenie a biztonság jelentőségét és a gazdasági helyzettel, s ily módon személyes boldogulásával való összefüggését“- jelentette ki Zmeko.

Szerinte nem lehet társadalmi konszenzust elérni, ha bármely nagyobb korszerűsítési tervezet politikai harc eszközévé válik.

A vezérkari főnök szerint az új biztonsági helyzetben nyíltan meg kell nevezni a fenyegetéseket, és fel kell készülni rájuk. Mint fogalmazott, Szlovákiának is az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) szilárd részét kell képeznie. Szükségesnek tartja a hibrid fenyegetések elleni eszközök kiépítését is, illetve a hadsereg széles körű, például a migrációs válságokban való fellépéséről is szót ejtett.

Zmeko a fegyveres erőket az állam életbiztosításának nevezte, amelybe különösen békeidőben érdemes befektetni. Kiemelte a folyamatban lévő modernizációt. Azt viszont elismerte, hogy az új berendezések bevezetése költségnövekedést is jelent, például ami az üzemeltetést, karbantartást illeti. Szerinte a GDP védelemre szánt 2 százalékára alsó határként kell tekinteni.

Zmeko szerint a fegyveres erők jelenlegi kapacitása megközelítőleg 75 százalék. Mint kifejtette, a 2 százalékos visszaesés az új képességek bővítésének és a személyi állomány távozásának tudható be. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a katonai szolgálat iránti érdeklődés csökkenésére is. Az okokat az elégtelen társadalmi státuszban, illetve a hivatás nehézségében látja.

Zmeko helyesnek tartja az Ukrajnának nyújtott segélyt, amely összhangban van a nemzetközi joggal és Szlovákia biztonsági érdekeivel. Kiemelte, hogy az ukrajnai konfliktus mellett a világ más régióiban is instabil a helyzet, ami újabb válsághelyzetet eredményezhet.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban