Na hlavný obsah

Macron: Szükségünk van az amerikai-kínai együttműködésre

A francia államfő szerint globális szinten a legfontosabb prioritás a meglévő válságok kezelése

Macron: Szükségünk van az amerikai-kínai együttműködésre
Emmanuel Macron francia államfő Foto: TASR

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap az Egyesült Államok és Kína közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Erről a TASR a DPA hírügynökség jelentése alapján számolt be.

„Szükségünk van együttműködésre, különösen Kína és az Egyesült Államok között“ – mondta Macron a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjúban.

A francia államfő szerint globális szinten a legfontosabb prioritás a meglévő válságok kezelése, valamint az egyenlőtlenség, a szegénység és az éghajlatváltozás elleni küzdelem. Macron kifejtette, hogy a párizsi klímaegyezmény 2015-ös aláírása annak is köszönhető, hogy Barack Obama akkori amerikai elnök és kínai kollégája, Hszi Csin-ping meg tudott egyezni.

Április elején Macron kínai látogatását követő megjegyzéseivel keltett feltűnést. Az akkori médiának adott interjújában felszólította az Európai Uniót, hogy foglaljon állást Tajvan ügyében, ugyanakkor határolódjon el Kínától és az Egyesült Államoktól egyaránt. Ellenkező esetben – mondta – Európa azt kockáztatja, hogy „vazallussá“ válik.

Peking a demokratikus kormányzású szigetországot, Tajvant egy Kína részének tekinti. A Fehér Ház akkoriban lekicsinyelte Macron megjegyzéseit, és a Franciaországgal való partnerséget emelte ki.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban