Na hlavný obsah

Nem alkotmányba ütköző a Büntető Törvénykönyv 363. paragrafusa

A Büntető Törvénykönyv 363. paragrafusa nem sérti a Szlovák Köztársaság Alkotmányát – döntött a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága június 21-én, szerdán, amikor elutasította képviselők egy csoportja, illetve Zuzana Čaputová köztársasági elnök a paragrafust a bíróságon megtámadó beadványait. Az Alkotmánybíróság döntéséről annak elnöke, Ivan Fiačan tájékoztatott.

Ivan Fiačan
Foto: SITA

A 363. paragrafus lehetővé teszi, hogy a legfőbb ügyész hatályon kívül helyezze az ügyész vagy a rendőr jogerős határozatát, ha maga a határozat vagy az azt megelőző eljárás jogsértő.

A vitatott paragrafust 2021 végén képviselők egy csoportja, majd 2023 januárjában Zuzana Čaputová államfő is megtámadta a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságán (ÚS SR), felhívva a figyelmet arra, hogy az ilyen főügyészi döntés végleges és felülbírálhatatlan, illetve könnyen vissza lehet élni vele.

Szerintük a paragrafus szövege és az így a legfőbb ügyészt megillető hatáskörök aránytalanul sértik az igazságszolgáltatás függetlenségét. A beadványok a 363. paragrafus Maroš Žilinka főügyész általi használatára vonatkoztak.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban