Na hlavný obsah

Az ANS nem ért egyet a gyermek járóbeteg-sürgősségi ügyeletek átszervezésével

A Szlovákiai Kórházak Szövetsége, az ANS nem ért egyet a gyermek járóbeteg-sürgősségi ügyeletek napi szolgálati idejét, számarányát és elhelyezkedését befolyásoló átszervezésével. A kórházak gyermekosztályán dolgozó orvosok szolgálati idejük alatt nem képesek pótolni a gyermek járóbeteg-sürgősségi ügyeleteket – tájékoztatott az ANS szervező munkatársa, Elena Močilanová.

Foto: zzz.sk

„A sürgősségi betegfelvételi részlegek kizárólag felnőtteknek szólnak, és az ottani orvosok nem gyermekellátására szakosodtak. Továbbá a gyermekosztályok orvosai a szolgálat ideje alatt nem tudják helyettesíteni a gyermek járóbeteg-sürgősségi ügyeletet, mert a gyermekosztályok súlyos betegeinek ellátása összeomlana, s az amúgy is létszámhiányos osztályok munkaterhelésének további növelése egyre elmélyülő kimerültséghez, az efféle szolgáltatások elutasításához, sőt az osztályon való munka iránti érdeklődés megszűnéséhez vezetne“ – közölte a Szlovákiai Kórházak Szövetsége (ANS).

A változtatásokra a gyerekek egészségügyi alapellátásának megőrzése céljából van szükség – tájékoztatott az egészségügyi minisztérium gyermekgyógyászati alapellátásért felelős vezető szakértője, Elena Prokopová.

Prokopová utalt a gyermekorvosok és a körzeti orvosok átlagéletkorára.

„Mindkét szakterületen az orvosok közel fele nyugdíjas korú“ – mutatott rá.

A szakember elmondta, a javaslat nem arra irányul, hogy a sürgősségi rendelőkből a kórházakba irányítsák a betegeket.

„Teljesen más a helyzete annak a páciensnek, aki a sürgősségi járóbetegeket ellátó rendelőbe tartozik, és más azé, aki a sürgősségi osztályra“ – tette hozzá Prokopová.

Az ANS azonban nem ért egyet vele. Szerinte a nem rendszerszintű megoldások és a felelősség az egyes osztályokra történő hárítása azok tényleges összeomlását eredményezheti.

„Nem lehet és nem is szabad becsukni a szemünket az előtt sem, hogy a fekvőbeteg-gyermekosztályok száma csökken, és a tervezett kórházhálózat-optimalizálás után számuk majd még jelentősebben csökken, ami kérdéseket vet fel a gyermekbeteg- ellátás további biztosítását illetően“ – mutatott rá.

Az ANS sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az egészségügyi tárca nem szakított időt arra, hogy meghallgassa álláspontját.

„Ahogy nem tárgyalt az önkormányzatok és a régiók képviselőivel sem, amelyeket mindez ugyanúgy érint“ – tette hozzá.

Michal Palkovič egészségügyi miniszter május 30-án, kedden kijelentette, találkozni szeretne a szövetség képviselőivel.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban