Na hlavný obsah

Belpolitikai helyzetjelentés az előrehozott választás árnyékában

Az előrehozott választások időpontja óriási léptekkel közeledik és a helyzet egyre fokozódik. Roncsolódik a Szövetség szövete, az előrehozott választásig magyar lesz a kormányfő és ismét borzolja a kedélyeket az igazságszolgáltatás.

Belpolitikai helyzetjelentés az előrehozott választás árnyékában
Foto: TASR

4 hónappal az előrehozott választások előtt felbomlott a magyar politikai szubjektumokat tömöríteni kívánó Szövetség gyűjtőpárt. A párt, amely azért alakult meg 2021 októberében, hogy egyszer és mindenkorra meghaladja a több évtizedes magyar-magyar közéleti vitákat és potenciált biztosítson a magyar parlamenti érdekképviseletre, az MKP-platform Gyimesi György választási listán való szerepléséhez való ragaszkodás verte ketté.

A Híd-platform vezető politikusai nem kértek az előző választásokat követően OĽaNO listáján a parlamentbe jutott képviselő által előszeretettel gyakorolt populista szólamokból, és a távozásukkal gyakorlatilag újjáélesztették az anyapártjukat a korábbi ciklusban kormányon lévő Most-Hidat.

A legfrissebb felmérések szerint mind az Igor Matovič által megkörnyékezett Szövetség és mind a Mikuláš Dzurinda vezette Modrí-Európské Slovensko párttal való választási együttműködésről megállapodást kötő Most-Híd 2023 nemhogy a parlamenti bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöb alatt vannak, hanem még az állami támogatáshoz szükséges három százalék megszerzése is problémát jelenthet számunkra országos megmérettetésen.

Mindeközben a Szövetség Összefogás-platformja nehéz helyzetben találta magát, amit mi se bizonyít jobban, hogy a platform elnöke Orosz Örs belengette, hogy elképzelhető, hogy hibernálják a pártot és nem indulnak el a választásokon.

A szlovákiai magyar közéleti sárdobálás mellett azonban egy történelmi dolog is bekövetkezett az elmúlt hetekben. Mérföldkő a kisebbségi magyarság számára, hogy az államfő Ódor Lajost nevezte ki a szakértői kormány élére. Zuzana Čaputová érett döntést hozott azzal, hogy a kvalitásai alapján választotta ki miniszterelnöki posztra a Nemzeti Bank alelnökét, akire hatalmas feladat vár, hogy stabilizálja az ország állapotát az előrehozott választásokig.

A szlovák társadalom előrehaladását jelzi, hogy közvélemény elfogadta, hogy magyar nemzetiségű politikus vezeti az országot, de a rendszerellenes politikusok már megvádolták a közgazdászt azzal, hogy amerikai érdekeket szolgál és Soros György hálózatának a tagja.

A magyar miniszterelnöknél az ország ugyanis komolyabb problémákkal néz szembe. Ilyen például a gyenge lábakon álló jogbiztonság, amire tanúbizonyságot ad, hogy a Specializált Büntetőbíróság másodszor is felmentette Marián Kočner a Kuciak-gyilkosság ügyében. A felbújtással vádolt vállalkozó ellen hozott ítélet még nem jogerős, fellebeztek az ügyészek. Az ellene hozott ítéletről majd a Legfelsőbb Bíróság fog dönteni.

A tettestársa Alena Zsuzsová 25 év szabadságvesztést kapott. Az ügy hatással lehet a szeptemberi választásokra, mobilizálhatja azokat akik elégedetlenek a döntéssel, vagy pedig megfélemlítést kelt a választókban, hogy visszatér a Fico féle garnitúra, és veszélyben lesz a független igazságszolgáltatás és az ország ismét a korrupció melegágya lesz.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban