Na hlavný obsah

Hova fogja magát a pozícionálni politikai palettán a reinkarnálódott Most-Híd 2023?

A Szövetségből kilépett politikusok visszatérnének az elődpárt által képviselt értékekhez és gondolatisághoz.

Hova fogja magát a pozícionálni politikai palettán a reinkarnálódott Most-Híd 2023?
Bemutatkozik a sajtó előtt az újonnan alakult Most-Híd 2023 elnöksége 2023. május 19-én. Foto: Most-Híd/Facebook

Pár nappal azután, hogy a Híd-platform egy része kilépett a Szövetségből Gyimesi György választási listán való szereplése miatt, a gyűjtőpártot elhagyók Most-Híd 2023 néven létrehoztak egy új politikai szervezetet. A régi-új párt reinkarnálásához szükséges volt, hogy átnevezzék a belügyminisztérium által nyilvántartott Magyar Kereszténydemokrata Szövetséget, így nem kellett futtában aláírásokat gyűjteni az utolsó pillanatos bejegyzéshez.

Az újjászületett Híd első lépése egy stratégiai együttműködésről szóló megállapodás volt a Mikuláš Dzurinda vezette Modrí-Európské Slovensko párttal arról, hogy választási pártot hoznak létre az előrehozott választásokra. A két párt felszólította a Magyar Fórumot és az Eduard Heger által vezetett Demokratit, hogy fogjanak össze annak érdekében, hogy biztosítsanak a jobbközép-választói réteg számára egy versenyképes alternatívát a szeptemberi voksolásra. A jobbközép-koalícióról való a tárgyalások azonban zátonyra is futottak.

A Most-Híd 2023 az alakulásakor közétett politikai nyilatkozatban lefektette, hogy a mozgalom elutasítja a populizmust, európai értékeket vall és a tagjai demokráciában és piacgazdaságban gondolkodnak. Vissza akarnak térni az anyapárt által képviselt értékekhez és ideákhoz, de többen is figyelmeztetnek, hogy ez nem szerencsés annak tükrében, hogy Bugár Béláék beléptek a Smer-SD és az SNS által fémjelzett koalícióba, ami összemosódott a Most-Híd nevével.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban