Na hlavný obsah

Šefčovič: Az első közös vásárlás során 10,9 milliárd köbméter gázt biztosított az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság által szervezett közös földgázvásárlás első fordulója 25 szállítót vonzott, akiknek 13,4 milliárd köbméteres ajánlata csaknem kétmilliárd m3-rel haladta meg az államok keresletét.

Foto: Shutterstock

A szolgáltató összesen 10,9 milliárd köbméter földgázra fogadott el ajánlatot, melynek több mint 20%-a cseppfolyósított földgáz (LNG), a maradék közel 80% pedig vezetékes gáz – tájékoztatott május 17-én, szerdán a közösségi hálón az Európai Bizottság (EB) intézményközi kapcsolatokért és stratégiai kilátásokért felelős alelnöke, Maroš Šefčovič.

„Ez nem más, mint egy figyelemre méltó siker. Ez azt mutatja, hogy megfelelően kombináltuk keresletünket, kihasználtuk Európa közös húzóerejét, és együtt dolgoztunk gáztározóink feltöltésén a következő télre“ – mondta Šefčovič.

Szerinte különösen pozitív a kereslet és a kínálat összhangja a legsebezhetőbb országokban. Például a Bulgária által igényelt gáz teljesen kiegyensúlyozott volt. Ukrajnában és Moldovában a szükséges mennyiségek 100, illetve 80%-áról volt szó.

Šefčovič szerint az AggregateEU a gázt vásárlók és -eladók új, dinamikus európai piacává lett. Úgy tervezték, hogy növelje az energiabiztonságot, miközben Európa fokozatosan leválik az orosz gázról.

Az EB alelnöke hozzátette, a résztvevők értesülnek az aukció eredményéről, és megkezdhetik a szerződéses tárgyalásokat. A szerződések aláírása már az egyes résztvevők hatáskörébe tartozik.

Az EB azt tervezi, hogy június közepén elindítja a 2. fordulót, amit 2023 végéig további 3 forduló követ.

Az Európai Bizottság törekedni fog a regisztrált szállítók számának bővítésére. Az AggregateEU-mechanizmusban jelenleg több mint 110 vállalat vesz részt.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban