Na hlavný obsah

Richard Vašečka az iskolai szexuális neveléssel kapcsolatos javaslatáról tárgyal a törvényhozás

Richard Vašečka az oktatási törvényt érintő módosító javaslatával kezdték a képviselők a parlament 90. ülésszakának május 17-i, szerdai tanácskozását. Vašečka szeretné, ha az iskola előzetesen tájékoztatná a szülőket a szexuális nevelés tartalmáról és a szülők megkapnák a lehetőséget a beleegyezésre vagy az elutasításra.

Richard Vašečka
Foto: TASR

„Vannak olyan helyzetek, amikor a szülők aggódnak amiatt, hogy a gyerekek indoktrinációnak vannak kitéve az iskolában, amely nemcsak hogy nem felel meg a szülők meggyőződésének, hanem váratlan, a szülőket nem tájékoztatják“ – jelentette ki Richard Vašečka (OĽaNO) a plenáris ülésen, mondván, hogy a szexuális nevelést gyakran külsősök oktatják az iskolákban.

A javaslat értelmében amennyiben az iskola szexuális viselkedéssel kapcsolatos oktatást, képzést tervez, akkor a szülőket időben értesítenie kellene. A szülőnek előzetesen tudnia kellene a tárgyalandó tartalomról és tananyagról, valamint arról, hogy kik adnak majd elő a szexuális nevelés témakörében.

Vašečka szerint a szülőknek joguk van a tájékoztatásra, és joguk van egyetérteni vagy ellenkezőleg, elutasítani az oktatás tartalmát. Hozzátette: javaslata, amelybe az oktatási tárca észrevételeit is beépítették, javítja az iskola és a szülők közötti kommunikációt.

Richard Vašečka javaslatának megtárgyalását követően a képviselők visszatérnek az új belső égésű motorok gyártásának 2035 utáni európai uniós tilalmával kapcsolatos álláspont vitájához.

A képviselők május 17-én, szerdán nem szavaznak. A megtárgyalt programpontokról a következő szavazást május 18-án, csütörtökön 11 órakor tartják a plénumban.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban