Na hlavný obsah

Húsz év után távozhat Törökország éléről Recep Tayyip Erdogan

Törökországban május 14-én, vasárnap elnök- és parlamenti választásokat tartanak, amelyek véget vethetnek Recep Tayyip Erdogan tekintélyelvű vezető 20 éves uralmának.

Recep Tayyip Erdogan.
Foto: TASR/AP

A 85 millió lakosú Törökország gazdasági gondjai, amelyekkel az elmúlt években küzdött, különösen a rekordmértékű infláció és a lakosság megélhetési költségeinek emelkedése, megfoszthatják a győzelemtől.

A török ​​Gandhinak becézett ellenzéki vezető, Kemal Kilicdaroglu esélyes arra, hogy a következő 5 évben egy olyan ország elnöke legyen, amely a térség egyik meghatározó szereplője.

A 74 éves Kilicdaroglu az összes jelentős ellenzéki párt támogatását élvezi, és egyebek mellett a szólásszabadság visszaadását és a bíróságok függetlenségét ígéri, ami hozzájárulhatna az Európai Unióval (EU) való befagyott kapcsolatok helyreállításához.

Kilicdaroglu azt is ígéri, hogy győzelme esetén Törökország visszatér a parlamentáris rendszerhez, amelyet 2018-ban Erdogan – népszavazás megerősítése után – elnöki rendszerré változtatott.

A 69 éves Recep Tayyip Erdogannak azonban, aki 2003 óta a miniszterelnöki, 2014 óta pedig az elnöki posztot tölti be, továbbra is számos támogatója van, elsősorban nacionalisták és vallási konzervatívok.

Egyesek Erdogant „megváltónak“ tekintik, aki megvédi a török ​​nemzetet a külföldről manipulált ellenzéktől vagy a terroristáktól, ahogy a kormány a kurd csoportokra hivatkozik.

(ČTK)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban