Na hlavný obsah

Kína úgy döntött, hogy megtorlásként kiutasít egy kanadai diplomatát

A kínai külügyminisztérium kedden közölte, hogy kiutasította a sanghaji konzulátusán dolgozó kanadai diplomatát, Jennifer Lynn Lalonde-ot. Kína ezzel válaszolt Ottawa lépésére, amely korábban bejelentette egy kínai diplomata kiutasítását, akit azzal vádoltak, hogy megpróbált megfélemlíteni egy kanadai parlamenti képviselőt, aki bírálta Pekinget.  

Kína úgy döntött, hogy megtorlásként kiutasít egy kanadai diplomatát
Foto: bitport.hu

Kína diplomáciai részlege angol nyelvű közleményt tett közzé az interneten, amelyben Lalonde-ot nemkívánatos személynek minősítette. Hozzátette, hogy Kína „fenntartja a jogot a további válaszadásra“.

A kanadai diplomatának május 13-ig kell elhagynia az országot.  

A kínai minisztérium közleményében szintén elítélte Ottawa lépését, és közölte, hogy ezzel kapcsolatban demarche-ot küldött Kanadának. „Kanada meggondolatlan lépésére válaszul Kína kölcsönös ellenintézkedésként úgy döntött, hogy Jennifer Lynn Lalonde-ot, Kanada sanghaji konzulját persona non grata-nak nyilvánítja“ – közölte a kínai minisztérium.

Korábban Mélanie Joly kanadai külügyminiszter bejelentette, hogy a torontói konzulátuson állomásozó Zhao Wei kínai diplomatának el kell hagynia Kanadát. Joly szerint Kanada nem tűri, hogy külföldről bármilyen formában beavatkozzanak a belügyeibe. Hozzátette, hogy a Kanadában tartózkodó külföldi diplomatákat figyelmeztették, hogy ha ilyen magatartást tanúsítanak, hazaküldik őket. (tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban