Na hlavný obsah

Károly király fejére került a korona

2200 vendég előtt koronázta meg Canterbury érseke III. Károlyt a londoni Westminster-apátságban.

Károly király fejére került a korona
Foto: TASR/AP

Megkoronázták ma III. Károly királyt, az Egyesült Királyság és 14 további nemzetközösségi ország uralkodóját. A királyt Canterbury érseke koronázta meg Szent Eduárd koronájával a londoni Westminster-apátságban.

A koronázás pillanata után az apátságban összegyűlt 2300 meghívott vendég egyszerre kiáltotta, hogy Isten óvja a királyt!

A ceremónián III. Károly feleségét, Kamillát is megkoronázták. III. Károly, aki novemberben tölti be 75. életévét, az angol-brit monarchia történetében a legidősebb uralkodó, akinek a fejére került a korona.

Novák Katalin és Zuzana Čaputová személyében hivatalban lévő magyar és szlovák államfő most először vett részt brit uralkodó koronázásán.

A koronázási ünnepséget szinte példátlan biztonsági készültség kísérte. A Scotland Yard szerint ezen a hétvégén összesen csaknem 30 ezer, a koronázás napján több mint 11 500 rendőr lesz szolgálatban.

A ceremónia másnapján, vasárnap nagyszabású koncertet tartanak a legnagyobb és legősibb brit királyi rezidencia, a London nyugati határában emelkedő windsori kastély parkjában.

(mti)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban