Na hlavný obsah

Bukovszky felszólítja az önkormányzatokat, hogy orvosolják a kisebbségi nyelvi jogok hiányosságait

Többnyire közigazgatási szabálysértések miatt figyelmeztettek.

Bukovszky felszólítja az önkormányzatokat, hogy orvosolják a kisebbségi nyelvi jogok hiányosságait
Bukovszky László Foto: SITA

Bukovszky László, a kormány nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja levélben szólította fel a kisebbségi önkormányzatokat a kisebbségi nyelvi jogok terén tapasztalható hiányosságok megszüntetésére. Ezzel a nemzeti kisebbségi nyelvek használatáról szóló, a 2021-2022-es időszakra vonatkozó jelentés eredményeire reagált.

„A feltárt és pontosított hiányosságok többnyire közigazgatási szabálysértések, amelyek alapján közigazgatási eljárás indítható és pénzbírság kiszabható“ – közölte a biztos hivatala. Hozzátették, hogy az önkormányzatoknak írásbeli megkeresés alapján május végéig kell tájékoztatást küldeniük a hiányosságok megszüntetésének módjáról és határidejéről, a biztos pedig alapvető tájékoztatást adott a kisebbségi törvény alkalmazásához nyújtott szakmai és módszertani segítségről.

A megbízotti hivatal szerint azonban a legutóbbi jelentés megerősíti azt a hosszú távú tendenciát, amely szerint egyre nő azon kisebbségi önkormányzatok száma, amelyek maximálisan megfelelnek a kisebbségi nyelvi jogoknak. „Ezek a megállapítások az önkormányzatok által kitöltött kérdőíveken alapulnak, amelyekben az önkormányzatok a kisebbségi nyelvi jogokkal kapcsolatos kérdéssorok címszavaira válaszoltak“ – jegyezték meg.

Elmondták továbbá, hogy míg az előző időszakban a 638 kisebbségi önkormányzatból 58 (57 magyar és egy ruszin) volt hiányosságmentes, addig 2022-ben ez a szám 114-re nőtt (108 magyar és hat ruszin önkormányzat). „2012 óta fokozatosan nő a törvényi kötelezettségeiket és lehetőségeiket maximálisan alkalmazó, úgynevezett példamutató önkormányzatok száma“ – tette hozzá a biztosi hivatal.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban