Na hlavný obsah

Határozott lépéseket sürgetnek a V4-ek agrárkamarái az ukrán mezőgazdasági importtal kapcsolatban

Az agrárkamarák vezetői egységes uniós megoldást sürgetnek, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek elérjenek az Unión kívüli piacokra.

Foto: TASR/AP

Határozott lépéseket sürgetnek az Európai Bizottságtól az Ukrajnából vámmentesen érkező mezőgazdasági termékek miatt a Visegrádi Országok agrárkamarái, továbbá a bolgár, horvát, észt, litván és román gazdálkodói szervezetek közös felhívásukban.

A közlemény szerint az agrárkamarák vezetői egységes uniós megoldást sürgetnek, amely biztosítja, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek elérjék végső, alapvetően Európai Unión (EU) kívüli rendeltetési helyüket – ahogy ez eredetileg is a vámok tavalyi eltörlésének oka volt.

Rámutatnak: továbbra is aggasztó probléma az Ukrajnából vámmentesen beérkező, nem a szigorú EU-s előírások mellett előállított, és ezért akár humán- és állategészségügyi kockázatokat is hordozó gabona, repce, hús, tojás, méz, gyümölcsök és egyéb mezőgazdasági áruk megnövekedett mennyisége, ami óriási áresést okoz a piacokon.

A V4 országok agrárkamarái üdvözlik az Európai Bizottság (EB) által jelenleg tárgyalt, a közép-európai gazdálkodóknak juttatandó pénzügyi támogatást, de az érintett országok számára javasolt 100 millió eurónál nagyságrendekkel magasabb keretet tartanak szükségesnek.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban