Na hlavný obsah

Egyszeri, 500 eurós segélyben részesülhetnek a szegénység által veszélyeztetettek

A veszélyeztetett lakosok megsegítéséről szóló törvényttervezetet a parlamenten kívüli Hlas képviselői nyújtották be a törvényhozásba.

Foto: Pixabay

A szegénység által veszélyeztetett állampolgárok egyszeri 500 eurós hozzájárulást kaphattak készpénzben vagy banki átutalással a számlájukra – derül ki a szegénység által veszélyeztetett lakosok megsegítéséről szóló törvénytervezetből, amelyet a parlamenten kívüli Hlas-SD képviselői, Peter Pellegrini, Richard Raši, Denisa Saková, Matúš Šutaj Eštok és Erik Tomáš nyújtottak be a törvényhozásba.

A képviselők a törvényjavaslat indoklásban leszögezik, a pénzügyi hozzájárulás a statisztikai szegénységértékelés egységes európai módszertana szerint a jövedelmi szegénység veszélyeztette lakosoknak szólhat.

A törvény hatálybalépésének időpontjában az a legfrissebb adatokon alapulna. A járulékhoz való jogosultság megítélésekor minden háztartástípust külön-külön figyelembe vennének.

Segélyre az a természetes személy lehetne jogosult, aki olyan háztartásban él, amelynek éves jövedelme 2022-ben nem haladta meg az adott háztartástípusra vonatkozó jövedelemszegénységi kockázati határérték 12-szeresét.

A határértéket a 2022-es adatok alapján a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala (ŠÚ SR) tenné közzé. Segélyre háztartásonként 1 természetes személy lehetne jogosult.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban