Na hlavný obsah

Díjmentessé válhat a nem biztosított és működésképtelen gépkocsik törlése a nyilvántartásból

Csökkenhet a fedezetlen károkat okozó, nem biztosított nyilvántartott gépjárművek száma.

Foto: Pinterest

A kötelező szerződéses gépjármű-biztosításról (PZP) szóló törvény gépjármű-üzemeltetéssel okozott károkért való felelősséggel kapcsolatos módosításának célja a fentieken túlmenően, hogy a nem létező és nem közlekedő járműveket törölje a nyilvántartásból, és lehetővé tegye a tulajdonosok nyilvántartásból való ingyenes törlését. A javaslatot az OĽaNO parlamenti képviselői, Peter Kremský és Radovan Marcinčin nyújtották be.

„Jelenleg közelítünk az 590 ezer biztosítatlan gépjárműhöz Szlovákiában. Köztük több olyan van, amelyek szándékosan, ’takarékossági’ megfontolásból nem biztosítottak. Bízunk benne, hogy javaslatunk révén elérjük Ausztria szintjét, ahol a gépjárművek mintegy 3 százaléka nem biztosított” – mondta április 27-én, csütörtökön sajtótájékoztatón Marcičin.

A Szlovák Biztosítói Iroda (SKP) adatbázisában a kötelező gépjármű-biztosítással nem rendelkező járművek között találnak az utakon közlekedő autókat, de használaton kívüli vagy már nem létező járműveket is, amelyek a becslések szerint ezen gépjárművek egyharmadát képezik. A nem biztosított jármű által okozott károkat utólag a biztosítási garanciaalapból kell kifizetni, amelyhez mindenki hozzájárul, aki a kötelező gépjármű-biztosítást fizeti.

„A becsületes sofőrök így a biztosításukból fizetnek a törvénysértő, ugyanakkor tetteiket büntetlenól megúszó személyek nemtörődömsége vagy rosszindulatú szándéka miatt. Javaslatunkkal jelentősen hozzá kívánunk járulni ennek az igazságtalanságnak a felszámolásához“ – fogalmazott Radovan Marcinčin.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban