Na hlavný obsah

Az EU újabb 1,5 milliárd eurót küldött Ukrajnának

A források az alapvető közszolgáltatások biztosítására használhatóak fel. A háború kezdete óta az Unió által nyújtott támogatás 68 milliárd eurót tesz ki.

Az EU újabb 1,5 milliárd eurót küldött Ukrajnának
Az Európai Bizzottság elnöke, Ursula von der Leyen (b) és az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij (j) az Ukrajna-EU csúcson 2023. február 2-án, csütörtökön Kijevben. Foto: TASR/AP

Az Európai Bizottság hétfőn további 1,5 milliárd euró támogatást folyósított Ukrajnának a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag (MFA+) harmadik részleteként. A hitelként nyújtandó támogatási csomag strukturális megoldást szolgáltat Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére.

A források az alapvető közszolgáltatások biztosítására, például iskolák, kórházak működtetésére vagy a kitelepítettek lakhatásának megoldására, a makrogazdasági stabilitás megőrzésére és az orosz erők által elpusztított létfontosságú infrastruktúra helyreállítására használhatók fel.

Összességében a háború kezdete óta az Ukrajnának nyújtott támogatás 68 milliárd eurót tesz ki. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a támogatásról azt mondta: „Ukrajna sikeresen visszaveri az orosz agressziót, ugyanakkor a jövője szempontjából alapvető reformokat hajt végre„.

(MTI)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Titulka rovatban