Na hlavný obsah

Mexikóban vádat emeltek egy bevándorlási hivatalnok ellen

40-en haltak meg egy menekülteket fogva tartó központban a mexikói Ciudad Juárez városában.

Mexikóban vádat emeltek egy bevándorlási hivatalnok ellen
Foto: HERIKA MARTINEZ / AFP

Vádat emeltek egy magas rangú mexikói bevándorlási tisztviselő ellen a 40 menekült halálával kapcsolatban, akik egy menekülteket fogva tartó központban márciusban kitört tűzben haltak meg – közölték vasárnap ottani igazságügyi források.

A mexikói Chihuahua államban működő Nemzeti Migrációs Intézet (INM) vezetője, Salvador González Guerrero ellen emberölés, testi sértés és közhivatal jogellenes gyakorlása miatt emeltek vádat – derül ki a Szövetségi Igazságügyi Tanács közleményéből. A bíróság elrendelte azt is, hogy őrizetben maradjon.

A tűz az amerikai El Pasóval közös határon fekvő mexikói Ciudad Juárez városában azután tört ki, hogy az egyik menekült felgyújtotta a matracot a cellájában, ahol 67 másik férfival együtt tartották fogva. Ezzel tiltakozott a nyilvánvalóan rá váró kitoloncolás ellen. A biztonsági kamerák felvételei azt mutatták, hogy a tűz kitörése után az épület bevándorlási vagy biztonsági személyzete nem próbálta meg evakuálni a migránsokat.

A halálos áldozatok között 19 guatemalai, hét salvadori, hét venezuelai, hat hondurasi és egy kolumbiai bevándorló volt. A holttestek többségét már hazaszállították. Az ügyben négy másik bevándorlási tisztviselőt, egy biztonsági őrt és a tűzgyújtással vádolt férfit is letartóztatták.

A legmagasabb rangú INM-tisztviselő, Francisco Gardun Yáñez neve is felmerült a nyomozás során. Andres Manuel López Obrador mexikói elnök azonban kijelentette, hogy a biztos addig marad a posztján, amíg meg nem erősítik felelősségét az ügyben.

(tasr)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Külföld rovatban