Na hlavný obsah

Mi történik most a Szövetségben?

Az MKP-platform által Gyimesi György átcsábítására tett kísérletek fokozzák a gyűjtőpártban fennálló feszültségeket.

Mi történik most a Szövetségben?
Berényi József Foto: TASR

Az elmúlt napokban felröppent a hír a Szövetség berkeiből, hogy az egységes magyar párt néhány MKP-s politikusa az OĽaNO listáján indulna el a szeptemberben esedékes parlamenti választáson. Erről először Rigó Konrád, a Híd-platform elnöke beszélt nyíltan a hét elején a rádiónk Reggeli című műsorában. Ez a lépés akár a Szövetség végének ágyazhat meg, mivel a párt politikusainak a nagy része nem támogatja ezt a döntést és egyedül szeretnék magukat megméretetteni.

A szerdai napon egy régóta várt fordulat következett be, Gyimesi György bejelentette, hogy ott hagyja az OĽaNO parlamenti frakcióját és a folytatja a Szövetséggel való tárgyalásokat a választási listán való részvételről. Ez a döntés már hetek óta borítékolható volt, a kérdés már csak az maradt, hogy mikor teszi fel a pontot az i-re a parlamenti kápviselő. Gyimesi arról beszélt a kilépését bejelentő sajtótájékoztatón, hogy a nézetei, többek között az ukrajnai háborúval kapcsolatos véleménye, nem egyezett az frakció álláspontjával.

Vegyesen fogadták a kilépést az egységes magyar párt képviselői. Gyimesi esetleges átlépése a Szövetségbe a Híd platform távozását is jelentheti, akik továbbra is elutasítják az együttműködést a parlamenti képviselővel. A képviselő iránt kardoskodó MKP-platform prominens képviselői azt hangoztatják, hogy a szlovákiai magyar politikusok minél nagyobb merítése szerepeljen a listán a „szélesebb értékképviselet“ miatt, mivel ez garantálhatja, hogy átlépjék az öt százalékos parlementi küszöböt.

A Szövetség belső viszályai és a Magyar Fórummal kudarcba fulladt tárgyalások a közös listáról azonban továbbra is aggályokat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy sikerül-e megugrani a küszöböt és ismét egységes magyar érdekképviselet üljön be a törvényhozásba az előrehozott választások szeptember 30-i időpontja után.

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban