Na hlavný obsah

A kormány elfogadta a védelmi támogatás fejlesztésének hosszú távú, 2035-ig szóló tervét

„A hosszú távú államvédelmi terv aktualizálja a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erőinek hosszú távú követelményeit és prioritásait az államvédelmi támogatás fejlesztésére vonatkozóan” – közölte a terv előterjesztője.

Jaroslav Naď védelmi miniszter a kormány 2023. április 19-i ülésén.
Foto: SITA

Az államvédelmi támogatás fejlesztése keretében a tervek szerint 2035 végéig prioritásként kezelik a védelmi minisztériumon belüli készletek létrehozását és a Szlovák Köztársaság Állami Tartalékalapjának (SŠHR) szükséges tartalékokkal történő feltöltését.

Továbbá a hadsereg szükségleteinek kielégítésére szolgáló ágyak számának fenntartását az egészségügyi intézményekben, a katonai mobilitás biztosítását a Szlovák Köztársaság területén, illetve a NATO és az Európai Unió mindenkori biztonsági előírásai szerinti minősített kapcsolattal rendelkező államvédelmi irányítási infrastrukturális helyek kiépítését.

Mindez az államvédelmi támogatás fejlesztésének hosszú távú tervéből következik, amelyet április 19-én, szerdán fogadott el a kormány. A tervet a törvényhozás is megtárgyalja.

„A hosszú távú terv aktualizálja a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erőinek hosszú távú követelményeit és prioritásait az államvédelmi támogatás fejlesztésére vonatkozóan” – közölte az előterjesztő.

Mint kifejtette, az államvédelmi támogatás biztosításában a védelmi minisztériumon kívül más tárcák, más központi államigazgatási szervek és más országos államigazgatási szervek is részt vesznek. Az egyes területek fejlesztésére megállapított hosszú távú célok és eljárások a középtávú fejlesztési tervben kerülnek kidolgozásra. Idén először, majd azt követően kétévente kerül benyújtásra.

A védelmi infrastruktúra fenntartása és fejlesztése keretében tervezik például az államvédelmi irányítóközpont energiagazdaságosságának és hatékonyságának fokozatos növelését. A tervben szerepel az is, hogy 2024-ig biztosítsák a Szlovák Köztársaság területén működő NATO-egységek állandó működéséhez szükséges védelmi infrastruktúrát.

A védelmi minisztérium szükségleteire 2024-ig legfeljebb 7095 ágyat kell biztosítani az átfogó egészségügyi ellátáshoz. Egy másik javasolt intézkedés, hogy 2024-ig vizsgálják felül az állami háborús költségvetés gyakorlat formájában történő elkészítésének lehetőségét, és a levont következtetések alapján 2026-ig hajtsanak végre korrekciós intézkedéseket.

További célkitűzés a szlovák védelmi ipar kutatás-fejlesztési képességei felhasználása feltételeinek javítása az államvédelem érdekében. A minisztérium 2024-től 4 millió eurót szeretne elkülöníteni tudományra és kutatásra, és az összeget évente 500 ezer euróval növelni.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban