Na hlavný obsah

Jóváhagyta az RTVS-törvény módosítását a kormány

2024-ben a bruttó hazai termék 0,15 százaléka lesz a Szlovák Rádió és televízió, az RTVS bevétele, ami 155-160 millió eurót jelent - döntött április 14-én, pénteken a kormány, jóváhagyva a kulturális tárca műhelyéből származó, az RTVS finanszírozásának rendszerszintű megoldásával kapcsolatos jogszabálytervezetét.

Jóváhagyta az RTVS-törvény módosítását a kormány
Foto: TASR/Michal Svítok

Az eredeti javaslat a bruttó hazai termék (GDP) 0,17 százalékának megfelelő bevételt tartalmazott – szólta a törvénytervezetben történt változásokat ismertetve sajtótájékoztatón a megbízott kulturális miniszter, Natália Milanová.

„Míg idén a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) az üzembentartási díjakból mintegy 83 millió eurós bevételre számíthatott, plusz az állammal kötött szerződés további 31 millió eurót tett ki, addig most 155-160 millió eurót kapna. Ez azt jelenti, hogy az RTVS-be történő beruházás összege növekedni fog, 41-46 millióval több“ – magyarázta Natália Milanová.

Szerinte a finanszírozási javaslat GDP-arányos 0,17-ről 0,15 százalékára módosítása a pénzügyminisztériummal és az RTVS képviselőivel folytatott megbeszélések után született kompromisszum eredménye.

„Ez a minimálisan elfogadható határ, lejjebb nem mehetnénk. Ez az összeg reálisan biztosítja, hogy az RTVS önállóan és finanszírozási tekintetben kiszámíthatóan működhessen“ – tette hozzá.

A jogszabály az igényelhető, GDP-arányos állami hozzájáruláson túlmenően az állammal kötött szerződés korábbi intézményének megszüntetésével is számol, amelyen keresztül az RTVS költségvetését – különösen a közérdekű műsorok esetében – évente utófinanszírozták.

„Felbontjuk az állammal kötött vitatott szerződést is, amely eszközül szolgálhatott arra, hogy az RTVS igazgatója mindig függjön a miniszterekkel való kommunikációtól és az RTVS működéséhez szükséges források kiharcolásától“ – magyarázta Milanová.

Eduard Heger megbízott miniszterelnök kifejtette, hogy a törvény stabilitást hoz az RTVS számára, valamint biztosítja függetlenségét. Célja továbbá a politika és a kormányzat befolyásának csökkentése a televíziós és rádiós műsorszolgáltatás költségvetésére, valamint a kellően stabil és kiszámítható finanszírozás biztosítása, tekintettel arra, hogy a bevételek mértéke törvényileg garantált lesz, és a GDP-növekedéssel összhangban nő. A törvénytervezet egyúttal a kulturális és kreatív ipar fejlődési feltételeinek megteremtésével bővíti ki az RTVS fő tevékenységi körét.

(TASR)

Mentett cikkeim

    Tovább

    Legolvasottabb

    Legfrissebb híreink a Otthon rovatban